Barnvagnar eller cykelvagnar

När man blir förälder finns det åtskilliga saker man plötsligt behöver som man kanske tidigare inte ens ägnat en tanke. Allt ifrån spjälsäng till skötbord, bilbarnstol och barnvagn behöver införskaffas per omgående. (Detta är i vilket fall många gånger känslan man får). Här kan man göra ett flertal intressanta val. Om man gillar cykling kan man till exempel välja bland cykelvagnar som enkelt omformas till en barnvagn! Detta ger en rad fördelar för den som ibland vill kunna färdas lite snabbare utan att ta bilen. Beroende på hur många barn som behöver få plats i cykelvagnen kan man dessutom förvara allt ifrån matkassar till picknickkorgen där.

Cykelvagnar för ett eller två barn

Det finns en hel del olika sorters cykelvagnar att välja bland för de som vill bredda sätten på vilka de kan ta sig fram. Genomgående är det fråga om bekväma vagnar där man sitter tryggt och bekvämt bakom en vuxen som trampar fram genom landskapet. Väljer man en kraftigare cykelvagn kan man utan problem köra två barn samtidigt även om de hunnit bli några år. När man inte använder cykelvagnen kan den enkel fällas ihop som en vanlig barnvagn. Detta gör att den kan få plats i bilen när man skall åka iväg på tur.

Värt att tänka på för den som drar cykelvagnen är att se över cykeln och dess funktioner. Vidare bör man alltid ha en säkerhetslina från cykelvagnen till cykeln för säkerhetskull. Tänk på att olja cykelns nav och kedja ordentligt inför en ny säsong. Om man inte har haft ordentlig rengöring av cykeln innan vintern kan man behöva rengöra kassett och bromsar. Det är också viktigt att se över alla skruvar och handtag för att vara helt säker. Lyktor, reflexer och ringklocka är också viktiga delar att se över vilka ofta kan behöva justeras eller få nytt batteri.

Som alltid när det gäller cyklar är hjälmen en självklarhet. Om ingenting annat skulle fungera tillförlitligt kan man i alla fall lita på att hjälmen tar emot de värsta smällarna. Cykelvagnar och hjälmar i en rad olika versioner finns att hitta via denna sida.

Lån till ny bil

Den som gillar att köra bil, eller som kort sagt behöver en bil för att hantera vardagen, känner förmodligen till att det kostar att köra. Även om bilkörning är förenat med vissa kostnader, finns ett stort intresse hos allt fler. Valet av bil kan utgå från en rad olika faktorer som varierar stort från en förare till en annan. Någonting som dock är en verklighet för många, är att man behöver ta lån för att köpa en bil. Det finns en rad olika sorters lån som kan bli aktuella när det gäller bilfinansiering. Därtill helt andra ägandeformer som leasing vilket blivit ganska vanligt under senare år. För enkelhets skull kommer vi att titta närmare på de billån som är vanligast. Dess för- och nackdelar samt vad man kan tänka på för att det skall bli en så bra affär som möjligt.

Billån

Går man till en bilförsäljare kan man räkna med att de också erbjuder någon form av finansiering. Det är inte ovanligt att man har ett nära samarbete med de olika kreditföretag som verkar på marknaden i Sverige. För konsumenten är det dessutom många gånger förmånliga lån med bra räntor. Ett par saker värda att nämna med billån är dock att man behöver lägga en kontantinsats om 20 % av det totala värdet. Detta är ingenting man kan kompromissa med utan ett strikt krav. Vid köpet tecknas även en tillfällig försäkring om man inte redan har en bilförsäkring man vill fortsätta använda.

I och med att bilen fungerar som säkerhet för lånet, är det vanligt att det också finns krav på vilken försäkring man skall ha. Naturligtvis kan man gå till vilket bolag man vill, men regeln är att man skall helförsäkra bilen under lånetiden. Har man köpt en begagnad bil är det inte heller ovanligt att den inte får bli allt för gammal under lånetiden. Detta kan handla om att säkerheten därmed minskar för kreditföretaget.

Blancolån

Väljer man att ta ett lån utan säkerhet kan man låna till hela beloppet. Man kan dessutom handla var man vill och behöver inte försäkra på annat sätt an man väljer. Detta innebär dock vanligen en annan kostnadsbild. Vill man hitta bästa räntor och kostnader för ett sådant billån finns en hel del information via https://www.myloan.se/billan. Här kan man söka lån hos flera banker samtidigt och jämföra de villkor man erbjuds.

Säkert hem

Det finns många strategier för att man skall kunna känna sig trygg i sitt eget hem. För vissa är det mest en fråga om larmsystem och hur man skall kunna ta fast tjuvar som försöker bryta sig in när man inte är hemma. Andra vill ha ett inbrottsfördröjande skydd som hindrar obehöriga att ta sig in oavsett hur de försöker. En kombination av dessa är ofta det bästa för att man skall få en så komplett säkerhetsbild som möjligt. Här kommer även säkerhetsdörrar in. Dessa är noga utformade och testade för att man inte skall kunna ta sig in ifall man inte har rätt nyckel. Kraven på säkerhetsdörr klass 4 är höga och även med ordentliga verktyg har man stora svårigheter att forcera dörren. Detta har visat sig mycket effektivt då flertalet inbrottstjuvar inte vill dra till sig uppmärksamhet under så lång tid.

Ny standard

Genom åren har det funnits olika säkerhetsklassningar för dörrar, men sedan 2011 finns en ny och tydligare sådan som gäller i hela Europa oavsett tidigare nationella sådana. EN 1627 är vad som nu utgör grunden för alla inbrottskyddade dörrar och det skall inte förekomma några lokala avvikelser. För den som köper en säkerhetsdörr klass 4 skall det inte finnas några som helst tvivel angående vad denna dörr skall klara samt hur det utvärderats inför klassning.

RC 1-6

Utifrån de riktlinjer som nu finns avseende säkerhetsdörrar, delas samtliga in i en klass. Dessa omnämns RC 1-6. De första stegen i denna trappa (1, 2 och 3) innebär att en inbrottstjuv med begränsad tillgång till verktyg och tid, skall hindras. Spontana inbrott kan man därmed komma undan på ett bra sätt. Har tjuven med sig ordentliga verktyg, samt har mer tid på sig att ta sig förbi dörren, krävs högre nivå. En säkerhetsdörr klass 4 skall förhindra åtskilliga försök att ta sig förbi säkerhetsdörren även om borr, yxor och andra tyngre redskap används. Många gånger håller säkerhetsdörrarna mycket hög kvalitet och det är därför inte ovanligt att dörrarna i en viss klass är närmare den högre klassningen i praktiken.

Att köpa säkerhetsdörr klass 4 är ett effektivt sätt att undvika ovälkomna gäster. Nu för tiden kan de också designas för att stämma in i miljön.

Vad händer om man inte utför slyröjning i Stockholm?

Vad händer om man inte utför slyröjning i Stockholm?

Alla som har en lite större tomt eller som äger mark i Stockholm vet hur fort sly växer och vilka konsekvenser det kan ha för annan växtlighet på området. Om man låter slyn växa fritt så hämmar det tillväxten av vackra träd och även av bär. Bär behöver få ta del av solljus och blir det för mycket sly på en tomt så når inte solens strålar ner till marknivå. Många tomtägare röjer också bort sly för att få tillgång till en vacker utsikt över till exempel en sjö. Håller man inte kontinuerlig efter slyn så försvinner sjö- eller havsutsikten ganska snabbt och man kommer enbart att se slyn. 

Vad innebär slyröjning i Stockholm? 

Många personer tar inte tag i slyröjningen, detta av många olika anledningar. Dels är det fysiskt tungt att röja sly och både rygg och axlar kan få en del stryk. Det är tidskrävande och ingenting man hinner göra på kvällen efter jobbet. Man måste också ha en del specialutrustning och verktyg och de är inte alla som äger de verktyg som behövs. Många upplever det som en onödig utgift att lägga pengar på en sekatär, röjsåg eller slyröjare. Dessutom måste man ha skyddsutrustning som hjälm, skyddsglasögon, skyddshandskar och tåliga kläder. 

Slyröjning för nybörjare 

Om du aldrig har utför slyröjning i Stockholm tidigare så ska du inte låta dig skrämmas, även om uppgiften först verkar helt omöjlig. Det går att göra slyröjningen på egen hand men var beredd på att det kommer att ta ganska lång tid, förmodligen dubbelt så mycket tid som du själ uppskattar tidsåtgången till. Investera i de verktyg och utrustning som behövs och glöm inte hörselkåpor eftersom en röjsåg tenderar att låta ganska mycket. 

Professionell slyröjning i Stockholm 

Det går naturligtvis också att anlita professionella skogsarbetare som specialiserar sig på slyröjning. Det kommer ett kosta dig lite mer men du kommer att tjäna in otroligt mycket tid och slipper onda muskler och leder. Fråga runt bland grannarna vilket företag de har använt för sin slyröjning så du vet att du anlitar ett företag som jobbar på ett effektivt och seriöst sätt. Fråga alltid om de städar bort slyn och vad de gör med alla små stubbar och buskar som blir kvar. Ibland ingår efterarbete med sekatör där de klipper bort alla små buskar som har blivit kvar, men det är långt ifrån alltid den tjänsten utförs av slyröjare i Stockholm. 

Vattenlarm – för att minimera risken för fuktskador

Vattenlarm – för att minimera risken för fuktskador

Fuktskador och vattenskador kostar varje år miljarder i skadeersättning. Vattenläckage kan uppstå precis överallt, i köket, badrummet och överallt där du har vatten- eller värmeledningar. Förutom vattenlarm kan man också installera ett dropp-stopp under diskbänken och när man reser bort ska man alltid stänga av kranvattnet. Även om du har ett vattenlarm så hjälper det dig inte om du är bortrest och inte kan se eller höra att vattenlarmet är aktiverat. I nyare bostäder finns det ofta speciella avstängningsventiler som gör det ganska enkelt att stänga av både kall- och varmvattnet till badrum och kök. 

Vattenlarm ger ett extra skydd 

Vattenskador är lömska eftersom de ofta är helt osynliga. Vattnet från ett läckande rör sugs upp av materialet runt omkring och som husägare är det omöjligt att identifiera en begynnande fuktskada eller vattenläcka. Därför är det viktigt med en läckagevarnare eller ett vattenlarm. Om olyckan skulle vara framme och ett rör skulle börja läcka så aktiveras vattenlarmets censorer och larmet ljuder. Du upptäcker alltså skadan direkt och det blir otroligt mycket enklare att reparera jämfört med en fuktskada som kanske är flera år gammal. För extra mycket säkerhet kan du även köpa ett vattenlarm som är sammankopplat med ett vattenlås. 

Var placerar man vattenlarmet? 

Vattenlarm kan installeras på en mängd olika ställen i din bostad. Man kan installera vattenlarmen i närheten av diskmaskinen eller tvättmaskinen men också nära toaletten och badkaret. Med ett vattenlarm så upptäcker du vattenläckaget innan det har gått för långt. Ett vattenlarm är helt enkelt ett smart sätt att förhindra att kostsamma vattenskador uppstår. De flesta vattenlarm ska placeras på golvet i nära anslutning till alla platser där man misstänker att en läcka kan uppstå, till exempel i köket, badrummet eller i tvättstugan. Det hindrar vattnet att fortsätta strömma ut om en läcka skulle uppstå.

Behöver jag vattenlarm i köket? 

Badrummen har under lång tid varit den mest utsatta platsen när det kommer till fuktskador. Förut konstruerades badrummen på ett sådant sätt att fuktskador lättare uppkom. Nu har vattenlarm blivit allt vanligare i närheten av badrummen och man har fått ner antalet fuktskadade badrum. Däremot har statistiken för fuktskadade kök gått upp. Detta förklaras med att många tror att det räcker med ett vattenlarm i badrummet vilket inte alls stämmer, man kan lika gärna få fuktskador och läckage i köket. Många har också ismaskiner och ugnar som ger ifrån sig ånga vilket ökar risken för skador. 

Odla grönsaker

Att odla är någonting som blivit trendigare. Överallt kan man se hur små växthus och drivbänkar pryder balkonger, trädgårdar, kolonilotter och trädgårdsland. Även om det finns en stor variation i fråga om vad man väljer att odla, är det chili som vunnit marknaden under senare tid. Chilibönder finns överallt och industrin för lågenergilampor, lysrör och hydrosystem växer alltjämt. Skall man lyssna på några av traditionalisterna inom odling är det dock endast i organisk jord man kan få till den riktiga smaken och karaktären. Förvisso kan groddning med fördel ske i allt ifrån kokos till rockwool. Därefter krävs bra och näringsrik jord för att nå resultat.

Små växthus

Om man skall odla i Sverige är ett växthus nästan en nödvändighet. I vilket fall om det gäller ettåriga växter som behöver försprång för att hinna blomma ordentligt innan hösten. Utbudet är väldigt stort och man kan nu hitta allt ifrån drivbänkar till små växthus, tunnlar och allehanda variationer. Att ha växthus på balkong har under flera år varit snudd på en omöjlighet. Med det nya utbudet miniväxthus från Hemfint ges alla möjligheter att testa vingarna!

Här finns ett urval små växthus för både hus och balkong.

Välj läge

I den mån man har möjlighet är det bra att välja rätt placering av sitt nya växthus. Generellt vill alla växter ha ordentligt med ljus under den första fasen. Därefter varierar det smått mellan olika plantor. Vissa vill ha direkt solljus medan andra är känsligare. Om man skall flytta ut växterna på friland under sommaren kan man också behöva härda plantorna innan man på heltid ställer ut dessa. Kraftig förändring kan lätt ha en hämmande effekt på plantorna som dessutom kan ta skada. Att välja ett soligt läge med möjlighet att snabbt skydda växterna om ljuset blir för starkt, är en väg att gå. Tänk även på att bevattningen inte får glömmas bort. Om man inte ger växterna riklig vätska, kan man snabbt se de förlorade. Även om man har ett ganska slutet system behöver man kontinuerligt tillföra vatten och näring.

Beroende på vad man odlar kan man nå långt med ett miniväxthus. Stora pumpaodlingar eller kraftiga gurkväxter kan dock snabbt växa ur växthuset om de inte hålls nere. Väljer man att odla utifrån de utrymmen som finns tillhands kan man ha en underbar skörd under sensommaren.

Ljudnivån i överfallslarm

Ljudnivån i överfallslarm

Det finns flera olika typer av överfallslarm, för den som är intresserad av att köpa det. Det som dock kanske är vanligast är överfallslarm som ger ifrån sig ett högt, tjutande ljud som förhoppningsvis ska avskräcka angriparen. Det kan också uppmärksamma personer i omgivningen, som kan larma polis eller kanske till och med komma till undsättning. Man bör inte ha en övertro till överfallslarm – men de flesta är överens om att det kan vara avgörande i en kritisk situation.

Så högt tjuter de

De flesta överfallslarm kan ge ifrån sig ett tjut på någonstans mellan 100 och 120 dB. Det är runt 120 dB som smärtgränsen ligger – och det är riktigt högt. Som jämförelse kan sägas att en ambulanssiren tjuter i runt 120 dB och att knallen från åska ligger kring samma ljudnivåer.

Även om det låter extremt högt, behöver man inte oroa sig för öronen. För att ljudet ska bli farligt krävs nivåer kring 150 dB. För att ljudet ska innebära ren livsfara (ja, höga ljud kan innebära en fara för livet), krävs nivåer kring 200 dB.

På avstånd

Tjutet ska inte bara ha en avskräckande effekt på angripare. Det bör också vara utformat på så vis att det kan larma omgivningen. Exakt hur ljudet bör utformas kan man ha flera åsikter om, och det beror förmodligen på vilken situation man befinner sig i.

Höga frekvenser gör mer ont i öronen på nära håll, än lite mer lågfrekventa ljud. Lågfrekventa ljud är däremot bättre på att tränga igenom väggar, tyger och andra hinder. Sätter du på hög musik i ett rum, stänger dörren och går ut, är det de låga frekvenserna du kommer att höra – inte de höga.

I de situationer där ett överfallslarm kan tänkas behövas (för promenader och joggingturer till exempel), är det dock normalt inga hinder, så som väggar, som stoppar ljudet. Det som vanligen kan finnas är skog, och det skulle krävas en enorm täthet för att hindra de höga frekvenserna. Skogen är helt enkelt inte så tät, och det finns alltså en anledning till att larmen ofta ger ifrån sig höga frekvenser, som nästan skär i öronen.

Att genomföra en flytt i Karlshamn

Bor du i Karlshamn och har köpt ett nytt hus och flytten börjar närma sig med stormsteg? Eller ska företaget byta kontorslokaler? Samtidigt som en flytt ofta är en positiv händelse i de flesta människors liv så är det otroligt mycket jobb med en flytt, ofta tar det mycket mer tid än vad man tror och det kan vara klokt att anlita en flyttfirma i Karlshamn. Ofta har man kanske gått på visningar av lägenheter eller villor under ganska lång tid och det är med stor förväntan man nu äntligen ska flytta in i drömhuset. Läs vår guide för att undvika ett flyttkaos!

Vad är Boghag2010?

När du har förberett din flytt så har du säkert stött på begreppet ”Bohag 2010”. Det ett dokument med en rad föreskrifter och riktlinjer som Konsumentverket och flyttbranschen har kommit överens om tillsammans. Det handlar helt enkelt om hur en flytt ska gå till både när det gäller privatpersoner och företag. Det är viktigt att du som konsument vet vilka rättigheter och skyldigheter du har så läs alltid noga igenom ”Bohag 2010” innan du inleder förhandlingar med en flyttfirma i Karlshamn.

Vem är ansvarig för bohaget?

Det är alltid flyttfirman som är ansvarig för bohaget, hela vägen ut från den gamla bostaden och in i den nya. Om flyttfirman jobbar med en underleverantör så är det fortfarande den flyttfirma i Karlshamn som du har tecknat avtal med som har ansvaret. Även om flyttfirman i Karlshamn är ansvarig för dina möbler och tillhörigheter så ska den som packar alltid packa allting på ett säkert vis. Ibland är det flyttfirman som packar allting men är det du som kund som packar så har du alltså ett ansvar att packa på att sådant sätt att du minimerar risken för skador. Kristallglas och porslin ska packas försiktigt så att de inte går sönder i flyttbilen.

Hur flyttar man ett kontor?

En kontorsflytt är alltid ganska komplicerat och ofta är det många olika aktörer iblandade. Det vanligaste är att man anlitar en flyttfirma när man ska flytta ett helt kontor. Det är klart att det går att flytta på egen hand men det är otroligt mycket jobb och de anställda kommer inte att ha tid att utföra sitt arbete om de också ska organisera en flytt och bära kartonger. Anlitar ni en flyttfirma ska ni alltid välja en som har erfarenhet från just kontorsflytt och som vet hur man märker upp de olika flyttkartongerna.

Byt stil hemma – anlita en tapetserare

Byt stil hemma – anlita en tapetserare

Vill du ge ditt hem en ny stil? Är du trött på färgen i sovrummet? Ett enkelt sätt att förnya ett rum är att tapetsera om. Man kan också måla om men tapetsering ger ofta en mjukare och mer hemtrevlig känsla i ett hem. Med tapeter kan du även få fantastiska mönster som är nästan omöjliga att få till med målarfärg. Du ser också direkt hur slutresultat kommer att bli vilket kan vara ganska svårt med målarfärg som ofta ändrar nyans när den är torr. Om du inte har tid och ork att tapetsera själv så finns det många duktiga målare i Malmö som kan utföra en tapetsering åt dig.

Varför anlita en målare för tapetsering i Malmö?

Det finns många fördelar med att anlita en professionell målare för att utföra en tapetsering i Malmö. De vet exakt hur man ska få en tapet att sitta snyggt och hur man anpassar mönster. Tapetserar man själv är det lätt att det blir snett och bubbligt. Du slipper själv köpa tapetklister och annan utrustning som behövs. Du sparar också enormt mycket tid. Det många inte tänker på när det gäller tapetsering är att det krävs mycket förarbete innan man kan börja sätta upp tapeterna. Om underlaget inte är jämt kommer det att synas på de nya tapeterna. Man ska alltid spackla och slipa väggarna så att de får en jämn yta innan man tapetserar. Är man inte van att slipa och spackla så tar det enormt mycket tid i anspråk. Man kan också få ont i axlar och rygg eftersom man jobbar i ganska obekväma arbetsställningar.

Tapetsering på egen hand

Vill du komma ned lite i pris så kan du tapetsera själv. Det gäller att vara inställd på att det är krävs mycket jobb och kommer förmodligen ta dubbel så mycket tid som du räknat med. För att göra tapetseringen i Malmö lite enklare så kan du använda en ny typ av tapet som heter ”Easy up”. Det är en tapet som är mycket enkel att använda. Du placerar tapetlimmet direkt på väggen istället för tapeten och sedan sätter du upp tapeterna kant mot kant. Man får väldigt fina skarvar eftersom man inte överlappar som med vanliga tapeter. Easy up är tillräckligt tjock för att den gamla tapetens mönster eller färg inte lyser igenom. Easy up tapeter kan du beställa i din målarhandel eller på internet. Det finns ett mycket brett sortiment med både enfärgade och mönstrade tapeter i olika modeller.

Regler vid bygge av friggebodar

Eftersom friggebodar klassificeras som ”komplementbyggnad” behövs generellt inte något bygglov vid uppförandet av byggnaden. Man kan däremot inte bara ställa upp en friggebod var som helst på tomten utan att ta hänsyn till andra regler. Detta kan bland annat begränsas av plan- och bygglagen.
En sak att ta hänsyn till är friggebodens storlek och höjd. Man får bygga ett fritt antal friggebodar på tomten utan bygglov. Däremot får den gemensamma golvytan inte vara mer än 15 kvadratmeter. Det kan exempelvis innebära tre mindre bodar på vardera 5 kvadratmeter. Gällande höjd får måttet mellan markytans medelnivå samt taknocken maximalt uppgå till 3 meter.

För att maximera funktionen av friggebodar är det vanligt att man bygger en byggnad på 15 kvadratmeter och med 3 meters takhöjd. Med tanke på höjden kan man skapa ett loft och ändå ha full ståhöjd. Eftersom friggebodar klassas som komplementbyggnad så krävs det även att det finns ett enbostadshus eller tvåbostadshus i samband med friggeboden. Det är till detta hus som friggeboden är ”komplement”. Friggeboden ska då även stå helt fristående och får inte byggas samman med befintliga byggnationer.

Vad är sk. grannintyg?

Ytterligare en sak att tänka på är att det kan krävas grannintyg. Det krävs i det fall som friggeboden placeras mindre än 4,5 meter från tomtgränsen. Ett grannintyg är ett intyg där grannen godkänner att friggeboden får placeras på den plats som önskas. Intyget gäller löpande oavsett om grannen flyttar och någon annan tar över boendet.

Det kan även finnas krav på utseende. Kravet är nämligen att friggebodar ska ”ha lämpligt utseende”. Det betyder att man bör matcha dess utseende mot andra byggnader på tomten. Är tomten när sjö eller hav bör man även kontrollera vad som gäller gällande strandskyddet. Det kan behövas strandskyddsdispens för att få bygga nära strandkanten. Ska byggnaden stå nära en allmän väg behöver Länsstyrelsen kontaktas. Orsaken är att en friggebod, som placeras på fel plats, kan påverka trafiksäkerheten. Framförallt handlar detta om friggeboden byggs utanför områden som är detaljplanerade. Enklaste sättet att få svar på frågor kring lagar och regler gällande byggnaden är att kontakta byggnadsnämnden i gällande kommun.