Vattenlarm – för att minimera risken för fuktskador

Fuktskador och vattenskador kostar varje år miljarder i skadeersättning. Vattenläckage kan uppstå precis överallt, i köket, badrummet och överallt där du har vatten- eller värmeledningar. Förutom vattenlarm kan man också installera ett dropp-stopp under diskbänken och när man reser bort ska man alltid stänga av kranvattnet. Även om du har ett vattenlarm så hjälper det dig inte om du är bortrest och inte kan se eller höra att vattenlarmet är aktiverat. I nyare bostäder finns det ofta speciella avstängningsventiler som gör det ganska enkelt att stänga av både kall- och varmvattnet till badrum och kök. 

Vattenlarm ger ett extra skydd 

Vattenskador är lömska eftersom de ofta är helt osynliga. Vattnet från ett läckande rör sugs upp av materialet runt omkring och som husägare är det omöjligt att identifiera en begynnande fuktskada eller vattenläcka. Därför är det viktigt med en läckagevarnare eller ett vattenlarm. Om olyckan skulle vara framme och ett rör skulle börja läcka så aktiveras vattenlarmets censorer och larmet ljuder. Du upptäcker alltså skadan direkt och det blir otroligt mycket enklare att reparera jämfört med en fuktskada som kanske är flera år gammal. För extra mycket säkerhet kan du även köpa ett vattenlarm som är sammankopplat med ett vattenlås. 

Var placerar man vattenlarmet? 

Vattenlarm kan installeras på en mängd olika ställen i din bostad. Man kan installera vattenlarmen i närheten av diskmaskinen eller tvättmaskinen men också nära toaletten och badkaret. Med ett vattenlarm så upptäcker du vattenläckaget innan det har gått för långt. Ett vattenlarm är helt enkelt ett smart sätt att förhindra att kostsamma vattenskador uppstår. De flesta vattenlarm ska placeras på golvet i nära anslutning till alla platser där man misstänker att en läcka kan uppstå, till exempel i köket, badrummet eller i tvättstugan. Det hindrar vattnet att fortsätta strömma ut om en läcka skulle uppstå.

Behöver jag vattenlarm i köket? 

Badrummen har under lång tid varit den mest utsatta platsen när det kommer till fuktskador. Förut konstruerades badrummen på ett sådant sätt att fuktskador lättare uppkom. Nu har vattenlarm blivit allt vanligare i närheten av badrummen och man har fått ner antalet fuktskadade badrum. Däremot har statistiken för fuktskadade kök gått upp. Detta förklaras med att många tror att det räcker med ett vattenlarm i badrummet vilket inte alls stämmer, man kan lika gärna få fuktskador och läckage i köket. Många har också ismaskiner och ugnar som ger ifrån sig ånga vilket ökar risken för skador. 

Vattenlarm – för att minimera risken för fuktskador

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *