Att odla är någonting som blivit trendigare. Överallt kan man se hur små växthus och drivbänkar pryder balkonger, trädgårdar, kolonilotter och trädgårdsland. Även om det finns en stor variation i fråga om vad man väljer att odla, är det chili som vunnit marknaden under senare tid. Chilibönder finns överallt och industrin för lågenergilampor, lysrör och hydrosystem växer alltjämt. Skall man lyssna på några av traditionalisterna inom odling är det dock endast i organisk jord man kan få till den riktiga smaken och karaktären. Förvisso kan groddning med fördel ske i allt ifrån kokos till rockwool. Därefter krävs bra och näringsrik jord för att nå resultat.

Små växthus

Om man skall odla i Sverige är ett växthus nästan en nödvändighet. I vilket fall om det gäller ettåriga växter som behöver försprång för att hinna blomma ordentligt innan hösten. Utbudet är väldigt stort och man kan nu hitta allt ifrån drivbänkar till små växthus, tunnlar och allehanda variationer. Att ha växthus på balkong har under flera år varit snudd på en omöjlighet. Med det nya utbudet miniväxthus från Hemfint ges alla möjligheter att testa vingarna!

Välj läge

I den mån man har möjlighet är det bra att välja rätt placering av sitt nya växthus. Generellt vill alla växter ha ordentligt med ljus under den första fasen. Därefter varierar det smått mellan olika plantor. Vissa vill ha direkt solljus medan andra är känsligare. Om man skall flytta ut växterna på friland under sommaren kan man också behöva härda plantorna innan man på heltid ställer ut dessa. Kraftig förändring kan lätt ha en hämmande effekt på plantorna som dessutom kan ta skada. Att välja ett soligt läge med möjlighet att snabbt skydda växterna om ljuset blir för starkt, är en väg att gå. Tänk även på att bevattningen inte får glömmas bort. Om man inte ger växterna riklig vätska, kan man snabbt se de förlorade. Även om man har ett ganska slutet system behöver man kontinuerligt tillföra vatten och näring.

Beroende på vad man odlar kan man nå långt med ett miniväxthus. Stora pumpaodlingar eller kraftiga gurkväxter kan dock snabbt växa ur växthuset om de inte hålls nere. Väljer man att odla utifrån de utrymmen som finns tillhands kan man ha en underbar skörd under sensommaren.

Odla grönsaker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *