Därför bör du köpa grus och få det levererat

Att köpa grus till trädgårdsprojekt och andra utemiljöer kan vara ganska omständligt. För att få det utseende som du eftersträvar behöver du noggrant överväga dina materialval. Dessutom behöver du veta hur mycket av dessa som krävs för att slutföra projektet. Om du är i behov av grus finns det stora fördelar med att köpa det per ton, byggsäck eller kärra och få det levererat.

Fördelarna med att köpa grus med leverans

Dessa är de främsta fördelarna med att köpa grus och få leverans av gruset till ditt hem eller din arbetsplats:

 • Det är mer prisvärt att köpa stora mängder grus.
  Likt fallet är med andra sorters inköp kan du spara en hel del pengar på att köpa grus i bulk. Välj gärna en pålitlig leverantör som kan leverera gruset på det sätt och de mängder som du behöver. Detta alldeles oavsett om du vill göra dina inköp av grus per ton, kärra eller byggsäck. Det finns också fördelar med att välja en lokal leverantör som producerar gruset för egen maskin.
 • Du sparar tid genom att göra större inköp.
  När du gör större inköp av grus på en och samma gång sparar du tid. Allt du behöver göra är att slå en signal eller begära en offert på nätet. Du kan sedan få gruset levererat hem till dig, eller till din arbetsplats om du är företagskund. Det innebär att du inte behöver lägga ner alls mycket tid på att köpa grus. Dessutom slipper du att själv hämta gruset.
 • Få gruset levererat till den plats där det ska användas.
  Grus kan vara ganska omständligt att frakta, i synnerhet när du köper större mängder. Som tur är kan du få det levererat till platsen där det ska användas. Detta oavsett om det är till exempel en byggarbetsplats eller på privat mark.
 • Gruset kan förvaras och användas vid ett senare tillfälle.
  Till skillnad från många andra produkter kan grus enkelt förvaras för att användas senare. Dessutom är materialet väldigt tåligt och okänsligt, vilket gör det lämpligt att köpa i större mängder. Sedan kan du använda gruset när det behövs.

Slipa golven i Båstad

I Båstad finns flera golvföretag som framhäver vikten av att anlita proffs vid golvslipning. Det är inte oväntat eftersom de erbjuder denna tjänst. Men när behöver egentligen proffs anlitas och när kan slipningen genomföras på egen hand? Primärt är det två faktorer som skiljer sig mellan att göra det själv och att köpa in hjälp. Det handlar om kvalitén och kostnaden. Detta i likhet med de flesta andra hantverksarbeten.

Kostnaden – Från 500 kr per dygn

Att hyra en slipmaskin, samt vissa tillbehör, kostar ungefär 500 kr per dygn. Det finns uthyrningsföretag i Båstad som hyr ut allt från mindre slipar och verktyg till minigrävskopor och släp. Det finns även tjänster som innebär att hyra sker av andra privatpersoner. Däremot innebär detta en större risk då någon kvalitetskontroll på de saker som hyrs ut av privatpersoner inte finns. De som vill utföra golvslipning på egen hand kan därmed hyra slip en helg och betala ca 1000 kr.

Att ta in hantverkare för golvslipning kostar ca 500 kr per timme. Eftersom det tar ett par timmar så kommer kostnaden att hamna på ett par tusenlappar. Detta självklart beroende på hur stort golv som ska slipas. Flera företag i, och omkring, Båstad anger pris per kvadratmeter vilket gör det enklare för kunden att räkna ut ett pris.

Kvalitén – Från halvbra till bra

Golvslipning är inte svårt – att få det snyggt är däremot svårt. Om det ska utföras själv eller inte beror därmed till stor del på vilket resultat som önskas.

 • Missfärgning på golvet i källaren
  Källaren är knappast det ställe som prioriteras gällande estetik. En ”halvbra” golvslipning kan även döljas med en matta och kommer sällan påverka priset vid eventuell försäljning. Det viktiga är att prova sig fram sakta med den slipmaskin som är hyrd. Helst av allt på ett ställe där det inte syns så mycket för att känna sig för hur maskinen fungerar.
 • I mitten av vardagsrummet eller på köksgolvet
  Ska golvslipning genomföras själv krävs kunskap! Risken är annars stor att en ytterligare kostnad uppstår – när golvföretaget ordnar till skadorna som uppstått.

Vad kostar golvslipning i Båstad?

Allt för många väljer att slipa golvet själv för att de anser att hantverkarna är för dyra. Detta utan att veta vad kostnaden skulle bli och dessutom utan att räkna med ROT-avdraget.

Mät ytan som ska slipas, kontakta ett eller fler företag om hanterar golvslipning i Båstad för offert. Ställ detta mot att hyra slipmaskin själv och genomföra jobbet.

Attefallshus har flera fördelar för tomtägare

Attefallshus är en sorts byggnad som närmast kan liknas vid ett komplementbostadshus. Som tomtägare får du nämligen uppföra ett sådant hus utan bygglov. Förutsättningen för detta är att det redan finns en befintlig bostad på tomten med bygglov.

Ett Attefallshus kan användas till en rad olika ändamål. Du kan till exempel använda det som en permanentbostad. Andra användningsområden inkluderar gäststuga, förråd eller garage. Men även om användningen uppenbarligen är mångfacetterad vill vi belysa de fördelarna som det för med sig att uppföra ett sådant hus.

Fördelarna med Attefallshus

Det finns förstås såväl för- som nackdelar med att uppföra ett Attefallshus. Vi känner dock att fördelarna vida över nackdelarna och av denna anledning väljer vi här att fokusera på de positiva aspekterna.

Dessa är de främsta fördelarna som vi ser:

 • Attefallshus kan byggas utan bygglov. Ja, du läste rätt – det krävs inget bygglov för att du ska få bygga ett Attefallshus. Detta förutsätter dock att du redan har ett bostadshus på tomten. Det nya lilla huset ses då som ett komplement till din ordinarie bostad.
 • Du kan få ett sprillans nytt hus levererat till din tomt. Idag finns det leverantörer som låter dig beställa ett nyckelfärdigt hus och sedan få det levererat till tomten. Med hjälp av en lyftkran kan huset enkelt placeras på exakt den plats på din tomt där du vill ha det. Du behöver med andra ord inte lyfta ett finger för att få huset på plats.
 • Vissa nyckelfärdiga Attefallshus har ett loft. Ett hus av detta slag får som mest vara 4 meter högt upp till taknocken. Det gör det möjligt att bygga ett loft i huset om man så önskar. Och precis som du kan köpa nyckelfärdiga Attefallshus utan loft kan du även beställa ett som är komplett med loft.
 • Du kan använda Attefallshuset som permanent bostad. Det går att utan större problem få plats med allt som krävs för att kunna använda ett Attefallshus som permanent bostadshus. Vi syftar då på kokvrå, toalett och dusch. Det gör att du kan bo permanent i det lilla huset eller hyra ut det och få en hyresinkomst.

Dessa är bara några av fördelarna med att bygga ett nytt litet hus på tomten. Om du fantiserar lite kan du säkert finna ytterligare fördelar med att upprätta ett Attefallshus!

Bergvärmeinvesteringen som ger avkastning

Många svenska villaägare oroar sig över skenande elpriser och letar efter alternativa sätt att värma upp sina bostäder. En populär värmekälla är bergvärme, men bergvärmens kostnad avskräcker vissa bostadsägare från att ta steget över till en mer hållbar energilösning. Och visst kan den initiala kostnaden för bergvärme vara relativt stor, men hur pass omfattande är den egentligen? Och hur lång tid tar det innan investeringen lönar sig?

Det finns ingen anledning att gå som katten kring het gröt – bergvärme har en kostnad som är ganska framtung. Att installera denna källa för uppvärmning kostar i regel omkring 100 000 till 150 000 kronor. Detta är den totala kostnaden för bergvärme varav bergvärmepumpen står för lite drygt halva kostnaden och borrningen ungefär en tredjedel. Själva installationen utgör alltså ungefär 10 procent av den totala kostnaden. Värt att notera är att den sammanlagda kostnaden naturligtvis är större om det rör sig om en mer storskalig installation.

Så får du tillbaka bergvärmens kostnad över tid

Det finns alltså en ganska stor initial kostnad för bergvärme. Men faktum är att du över tid får tillbaka bergvärmens kostnad med råge och kan få en väldigt god avkastning på ditt investerade kapital. Så hur är detta möjligt, undrar du troligen.

Det kan ta mellan omkring 4 till 15 år att att tjäna in kostnaden för bergvärme jämfört med att fortsätta använda nuvarande metod för uppvärmning. Exakt hur lång tid det tar varierar förstås beroende på hur du idag värmer upp din bostad och hur stor din energiförbrukning egentligen är. Det kan krävas en hel del räkenskaper och professionell rådgivning att fastställa precis hur stora besparingar du kan göra på att gå över till bergvärme och när kostnaden för installationen kommer att vara intjänad av de minskade energikostnaderna.

Så är det värt att investera i bergvärme? Det beror förstås lite på men du kan tänka så här:

 • Bergvärmens kostnad är lägre om du har en mindre fastighet. Å andra sidan är även den totala kostnaden för uppvärmning lägre.
 • Det kostar mer att installera bergvärme i en större fastighet. Samtidigt kan du spara mer pengar i kronor och ören på de löpande utgifterna som minskas.
 • Ta gärna hjälp av en professionell rådgivare eller begär offert från leverantörer av bergvärme för att bena ut kostnaden. Ofta lönar det sig i slutändan att gå över till denna metod för uppvärmning.

Stambyte enligt stambytesföretag i Stockholm

En erfaren VVS-firma i Stockholm berättar mer om att göra stambyte på sin hemsida. I den här texten återger vi de viktigaste delarna av texten, med rubriker som:

Planering är A och O för ett stambyte, enligt rörfirman i Stockholm

Som med många andra byggrelaterade projekt i hemmet är planering A och O för ett gott resultat. Rörfirman i Stockholm menar att planeringen är en förutsättning för att ett stambyte ska lyckas. Som viktigast är det om det gäller till exempel en företagsbyggnad eller ett fastighetshus, där ett stort antal människor påverkas av hur arbetet utförs.

Projektet i sig är mycket omfattande och görs inte över en natt. Med ordentlig planering kan man se till att det går så smidigt som möjligt för alla som berörs av arbetet. Om fastighetsägaren själv inte har planerat för ett stambyte, kan det behöva göras akut. Det här leder i sin tur att rörfirman inte kan göra en särskilt god planering, vilket får konsekvenser för arbetet och de boende i fastigheten (eller de arbetande i företagsbyggnaden).

Vad innebär det egentligen?

Kort sagt innebär ett stambyte att man går in och byter ut (oftast) samtliga rör och stammar som sitter i tak, golv och väggar. Det innebär att rörfirman behöver riva för att komma åt dem. Eftersom livslängden på tätskikt är 30 år, passar många fastighetsägare på att låta rören bytas med samma intervall – tätskikten kommer ändå att rivas upp.

Det innebär också att många väljer att renovera i samma veva. Med ett traditionellt stambyte är det i princip ett måste. Om rören bara ska renoveras krävs som regel ingen rivning, och det är därför inte heller nödvändigt med en renovering efteråt. Men det är en helt annan process än att faktiska byta rören och stammarna.

Alla fastigheter har behov av det

Rörfirman i Stockholm konstaterar att alla fastigheter har behov av att byta rör och stammar med jämna mellanrum. På sin hemsida skriver de att bytet bör ske mellan vart 40:e och 60:e år. Andra menar att det kan behöva göras med så täta intervaller som vart 30:e år. Hur långa eller korta intervall som kan gå mellan bytena beror i hög grad på hur rören har tagits om hand.

 

Överfallslarm och andra larm för butiker

Vilka överfallslarm och bevakningssystem finns för butiker och vilken säkerhet skapar de? Här presenteras de vanligaste säkerhetsprodukterna inom denna kategori.

Inbrottslarm

Med ett inbrottslarm, och tydliga dekaler, kan risken för inbrott minskas. Det kan inte helt uteslutas men framförallt kan ”spontana” inbrott avvärjas i tid. Skulle ett inbrott ske kan utryckning med väktare minimera inbrottets omfattning.

Beroende på var butiken är belägen, och dess utformning, behöver olika slags inbrottslarm användas. Framförallt avgörs detta utifrån om butiken ligger på markplan eller inte.

Inbrottslarmet kan även kombineras med ”röklarm”. Det innebär att tjock rök pumpas ut i lokalen om inbrott skulle ske. Det innebär därmed att det är extremt svårt att fortsätta genomföra inbrottet för att stjäla saker.

Överfallslarm

Överfallslarm används både vid överfall och när hotfulla situationer uppstår. Mycket ofta har larmet flera ”nivåer” av möjlighet till larm. De anställda kan exempelvis skicka så kallat ”Tyst Larm”eller välja att enbart larma till sina kollegor.

Övervakningskamera

Med en övervakningskamera ges extra trygghet utifrån flera punkter:

 • Minskat antal stölder

En övervakningskamera kan ha en proaktiv effekt – med andra ord att den avskräcker från stölder.

 • Ökad säkerhet vid överfall

Om butiken har ett överfallslarm kan detta även vara kopplat till butikens övervakningskamera. Därmed kan larmoperatörerna direkt se vad som händer i butiken om överfallslarmet aktiveras. En del kameror har även en kommunikationsfunktion. Det innebär att operatören kan prata via kamerans högtalare och därmed berätta att exempelvis hjälp är på väg.

Brandlarm

Brandlarm bör finns i alla butiker. Om dessa butiker däremot ligger inom en galleria kan det eventuellt ingå brandlarm i de befintliga lokalerna. Detta eftersom fastighetsägaren har ett visst juridiskt ansvar för brandförebyggande åtgärder.

Driftlarm

Det är inte bara via brand eller inbrott som stora ekonomiska värden kan förloras. Det kan även uppstå om kyldiskar går sönder eller värmesystemet överhettas. Genom att mäta olika värden, med ett driftlarm, kan väktare snabbt ta sig till platsen om larmet aktiveras. Dessa kan i ett första läge agera själv för att åtgärda problemet. Är det däremot fel av svårare karaktär kan de ringa efter hjälp från hantverkare (oftast med jour-avtal).

Driftlarm är vanligare på industrier och fastigheter men förekommer även till viss del hos butiker. Detta framförallt om de har värdefulla produkter som kan förlora sitt värde om exempelvis en frys skulle sluta att fungera.

Boka flyttfirma för snabbare flytt

En flytt är ett stort projekt och inte helt sällan ett stressande sådant. Det är mycket att stå i och svårt att få både tid och kraft att räcka till och därför kan det vara värt att anlita hjälp där det finns möjlighet. Här kan du läsa mer om att anlita en flyttfirma. – Alltifrån hur du hittar en flyttfirma till vad som är bra att tänka på.

Därför är det värt att anlita flytthjälp

Att flytta kan som tidigare nämnt vara otroligt påfrestande, både psykiskt och fysiskt. Dels är det mycket som ska göras innan själva flytten kan äga rum och dels är det både krångligt och tungt att bära både möbler och flyttkartonger. Man kanske inte tror att det blir sån stor skillnad av att anlita en flyttfirma men tänk bara tanken på att slippa bära hela bohaget fram och tillbaka mellan bostäder och fordon – det kommer spara dig både tid och kraft till annat. I Sverige finns flytthjälp att få, naturligtvis i utbyte mot en summa pengar, men det finns också många fördelar med att lämna över jobbet till någon annan.

Hitta flyttfirma

Ska du flytta till, från eller inom Sverige är det i din stad du ska leta din flyttfirma. Ett alternativ är att fråga personer som du känner som nyligen har flyttat om dom kan rekommendera (eller inte rekommendera) någon tillgänglig flyttfirma.

Ett annat sätt är att söka på nätet, som precis som vid många andra tillfällen är ens bästa vän när det kommer till att hitta saker. För att hitta den perfekta flyttfirman kan det vara en god idé att be om både referenser och offerter från några olika aktörer, så att du sedan kan jämföra i lugn och ro.

Att tänka på inför flytt

Även om du anlitar någon av dom flyttfirmor som finns i din stad kanske du vill packa dina kartonger på egen hand (man kan dock få hjälp även med detta om man vill). För att underlätta både för dig själv och ”flyttgubbarna” finns några bra tips inför flytten. Det första är att rensa bort så mycket som möjligt innan, så att inga onödiga saker flyttas med till det nya boenden. Andra smarta tips är:

 • Packa inte för tungt
 • Packa efter kategorier eller rum
 • Märk kartongerna

Trädgårdsdesign i Stockholm, ett prisexempel

Genom att boka en trädgårdsarkitekt för trädgårdsdesign kan trädgården både bli mer funktionell och estetiskt tilltalande. Vad kostar det? Följande exempel är från en trädgårdsarkitekt i Stockholm.

 • Lilla Designpaket
  I det ”Lilla designpaketet” ingår ett hembesök där trädgårdsarkitekten kommer hem till kunden för att diskutera olika lösningar och se på vilka förutsättningar som finns. Utifrån samtalet skapas sedan en moodboard (ett slags collage) där växter, grusgångar, stenpartier och annat presenteras rent visuellt. Om kunden känner att det är rätt kommer arkitekten att skapa en komplett trädgårdsritning. Nu blir det exakt skalenligt och tydligare hur trädgården ska planeras gällande både funktion och struktur. Ritningen är i svartvitt och med mått nämnda. Det innebär att ritningen sedan kan användas i kontakt med vilken trädgårdsarkitekt som helst varpå de kan utföra det arbetet inom trädgårdsdesign för att överföra ritningen till verklighet. Under arbetet att skapa ritningen har arkitekten kontakt med kunden 1 – 2 gånger för att följa upp tankar och idéer. Priset för trädgårdsdesign via lilla paketet är 25 000 kr.
 • Stora Designpaketet
  Det som tillkommer i val av stora designpaketet är växtlista, markplaneringsritning samt en illustrativ 3D-ritning som illustrerar delar av trädgården. Detta för att skapa en ännu tydligare bild av hur det kommer att bli, vilket kan behövas vid mer avancerade arbeten. Växtlista är en sammanställning av de växter som är planerade att användas inom trädgården. Priserna är från ett företag som är verksam i Stockholm. De anger även att det i priset ingår resa inom Stockholm. Vid arbete i andra städer kan eventuellt resekostnad tillkomma.

Välja företag för trädgårdsdesign i Stockholm

Då det finns flera som erbjuder trädgårdsdesign i Stockholm finns möjligheten att jämföra deras utbud, priser och tjänster. Men framförallt kontrollera deras kompetens och referenser.

Trädgårdsdesign – kan utföras av alla…
Då det inte finns någon lag som säger att enbart trädgårdsarkitekter får utföra trädgårdsdesign kan ”vem som helst” erbjuda detta. Välj en trädgårdsarkitekt då den personen då har dokumenterad kunskap inom området.

Du har ingen ångerrätt
Vid köp av produkter finns alltid en ångerrätt – men det gäller inte tjänster. Har du skrivit på ett avtal för trädgårdsdesign så det detta avtal som gäller. Det är därmed viktigt att läsa igenom avtalet noga innan och välja trädgårdsarkitekt med omsorg.

Funderat på att bygga en infraröd bastu?

Funderat på att bygga en infraröd bastu?

I Sverige är vintern kall, lång och mörk. Många åker till sydligare breddgrader för att komma undan den outhärdliga kylan här uppe i norr. Men det är inte alltid som man har tid att flyga flera timmar bort bara för att få känna på lite värme. Varför inte förflytta värmen till dig? Bygga en infraröd bastu blir allt vanligare i Sverige. Om det inte är till hemmet så kanske det passar till stugan på landet eller liknande. Att hoppa i sjön mitt i vintern och sedan springa in i bastun är inte bara en del av den nordiska kulturen, det uppiggande också.

Hälsosam njutning

Den infraröda bastun blir allt mer populär bland svenskarna. Inte bara är den lika lätt att bygga/ montera som den traditionella bastun, infraröd strålning har visat sig vara hälsosammare. Infraröd strålning används inom olika typer av rehabiliteringar och kurer. Strålarna har en mer djupgående effekt på huden som i sin tur förbättrar blodcirkulationen i kroppen. Det har även kommit fram att man förbrukar mycket fler kalorier i en infraröd bastu än i en torr bastu eller ångbastu.

Att bada bastu är något som gör alla gott. Det har många liknelser med att träna. När man svettas så skickar kroppen ut massor av toxiner som den inte längre behöver. Kom ihåg att dricka vatten och att följa reglerna på hur länge man ska sitta i en bastu. Det kan bli farligt om man inte är försiktig.

Fördelar med att bada bastu

 • Bra för muskler och leder
 • Fräschare hud och reducerade celluliter
 • Förbättrad hjärt-kärl-kondition
 • Avkopplande och stressminskande
 • Avlägsnar gifter från kroppen
 • Stärker immunförsvaret

Andas i lugn och ro med infraröda strålar

Ytterligare fördel med en infraröd bastu är att det blir det lättare att andas i bastun tack vare strålningen. Att andas i en bastu kan vara en vansklig sak om det blir för varmt. Luften känns tung och syrefattig. 60 grader i en infraröd bastu känns mycket lättare och behagligare på grund av att strålarna är mer djupgående i huden än vad temperaturen kan åstadkomma i en vanlig bastu.

Ur en miljöaspekt så segrar även den infraröda bastun eftersom den är bra mycket energisnålare än de andra alternativen på marknaden. Vilket i sin tur gör den billigare i drift.

Bra att veta om trädfällning

Att fälla träd är en konst och är inget man bör ge sig på om man inte har rätt kunskaper och rätt utrustning. Man bör också veta att en trädfällning inte bör genomföras om den inte absolut är nödvändig, och då ska den också ske vid rätt tid. Det finns alltså en hel del man måste känna till för att genomföra arbetet på ett säkert och korrekt sätt. Här kan du läsa mer.

Rätt tid för trädfällning

Dom flesta känner inte till att det finns rätt och fel tider på året för att genomföra trädfällning. Kanske gissar dom flesta att sommaren är en bra tid eftersom träden är lättåtkomliga då, men faktum är att det är den sämsta tidpunkten. Detta beror på att träden är extra känsliga då, på grund av att dom är fyllda med sav. 

Under vinterhalvåret står träden däremot i vila, och det är då lämplig att fälla om det behövs. Januari och februari är två månader då det är optimalt att genomföra en trädfällning, även om det innebär att man får handskar med både snö och is.

Vem har rätt att fälla träd?

Som privatperson har man rät att fälla träd på den egna tomten men även om det är tillåtet finns anledning att tänka efter innan man påbörjar arbetet. Ett träd kan inte bara fällas hur som helst, utan man måste ta hänsyn till fallriktning, trädets storlek och om det finns några hinder i omgivningen. Dessutom är det viktigt att man känner till rätt teknik, som ofta innefattar ett så kallat riktskär samt ett fallskär.

Att genomföra en trädfällning utan rätt kunskaper kan få förödande konsekvenser och är man minsta lilla osäkert bör man anlita hjälp istället för att ge sig på det på egen hand.

Nödvändig utrustning

Vid trädfällning är det inte bara viktigt att ha goda kunskaper, utan även rätt typ av utrustning. För mindre träd kan man klara sig på en ordentlig bågsåg eller en yxa, men för fällning av större träd behövs en motorsåg. Dessutom bör man se till att utrusta sig med följande:

 • Brytjärn
 • Arbetshandskar
 • Skor eller stövlar med stålhätta
 • Hörselskydd
 • Hjälp med visir
 • Rejäla arbetskläder

Saknar du något så se till att införskaffa – eller låt bli att genomföra trädfällningen på egen hand.