STV Svea i Stockholm besiktar och tvättar ditt tak

För att bevara takets livslängd och skydda ditt hem mot skador orsakade av smuts, mossa och alger är det viktigt för villaägare att veta när det är dags att boka taktvätt. Genom att förstå tecknen på att ditt tak behöver rengöring och underhåll kan du undvika kostsamma reparationer och göra att ditt hem fortsätter att se bra ut över tid. Därför bör du ta hjälp av proffs såsom STV Svea i Stockholm.

I den här artikeln kommer vi att förklara vilka villaägare som bör överväga att beställa taktvätt och hur man avgör rätt tidpunkt för detta viktiga underhållsarbete. Läs vidare för att lära dig mer!

4 tecken på att du bör boka taktvätt med STV Svea i Stockholm

Det finns vissa tydliga tecken på att det är dags att boka taktvätt med STV Svea i Stockholm. Du bör framför allt hålla utkik efter:

 • Synlig smuts och påväxt. Om du ser att ditt tak är smutsigt, täckt av mossa, alger eller lavar, är det dags att överväga taktvätt. Dessa organiska påväxter kan skada takmaterialet och minska takets livslängd.
 • Fukt och mögel. Områden med fukt och mögel på taket indikerar att det finns problem med dränering och att det är dags att rengöra taket. Fukt och mögel kan leda till strukturella skador och hälsoproblem om de inte åtgärdas i tid.
 • Läckor och vattenskador. Om du märker att det läcker in vatten i ditt hem eller att det finns vattenskador på taket, är det dags att överväga taktvätt. Läckor kan orsakas av blockeringar, skadade takpannor eller brister i takets tätskikt.
 • Ålder och försämrat skick. Om ditt tak är gammalt och börjar visa tecken på slitage, såsom sprickor, böjda eller trasiga takpannor, är det dags att överväga taktvätt och eventuellt underhåll eller reparationer.

Om du tar en ordentlig titt på ditt tak och identifierar ett eller flera av dessa tecken bör du med andra ord boka en ordentlig taktvätt. Det är viktigt att du gör detta i tid så att arbetet utförs innan alltför allvarliga skador hinner uppkomma på taket. Det lönar sig att vara proaktiv när det kommer till takunderhåll!

Därför bör du köpa fastighetsboxar utomhus på nätet

Fastighetsboxar är en bekväm och säker lösning för att ta emot post och paket. De kan användas både för privata hem och för företag. Det finns också många olika typer, modeller och färger att välja mellan. Att köpa fastighetsboxar utomhus på nätet är en enkel och smidig lösning så du slipper besöka en fysisk butik.

 

Köp fastighetsbox utomhus på nätet! En av de största fördelarna med att köra detta är att dessa kan placeras utomhus. Även om det allra bästa är att ha dem inomhus är det inte alltid möjligt. Det kan till exempel handla om att det saknas tillräckligt med utrymme.

Fördelar med köp av fastighetsboxar utomhus på nätet

Nedan kommer vi att titta närmare på varför det är fördelaktigt att köpa fastighetsboxar att använda utomhus på nätet:

 

 • Skyddar mot väder och vind. En av de främsta fördelarna med att använda fastighetsboxar utomhus är att de skyddar mot väder och vind. När posten och paketen lämnas utanför dörren är de utsatta för regn, snö, sol och vind. Detta kan skada eller förstöra innehållet, vilket är särskilt problematiskt för känsliga eller värdefulla föremål. Genom att placera en fastighetsbox utomhus kan man skydda posten och paketen från alla typer av väderförhållanden.
 • Minskar risken för stölder. En annan fördel med att använda fastighetsboxar utomhus är att det minskar risken för stöld. När posten och paketen lämnas utanför dörren är de mer utsatta för tjuvar och inkräktare. Genom att placera en fastighetsbox utomhus kan man minska risken för att ens post eller paket blir stulet. Dessutom kan man välja en fastighetsbox med lås, vilket ökar säkerheten ytterligare.
 • Ökar flexibiliteten. Genom att använda en fastighetsbox utomhus kan man också öka flexibiliteten. Man behöver inte vara hemma för att ta emot posten och paketen. Istället kan man få dem levererade direkt till fastighetsboxen och hämta dem när man har tid. Detta är särskilt praktiskt för personer som är borta från hemmet under stora delar av dagen eller som reser mycket.
 • Sparar tid. Istället för att behöva ta sig till postkontoret eller att vänta på en leverans hemma kan man enkelt hämta sin post och sina paket när man har tid. Detta gör det lättare att planera sin dag och ökar effektiviteten.

Ett skyltskåp med lås sätter kundernas ögon på ert utbud

Vill du hitta ett enkelt och smidigt sätt att låta ert utbud av produkter eller tjänster hamna i kundens blickfång? Ett skyltskåp med lås kan hjälpa er att göra just detta. Läs vidare för att få reda på hur ni kan använda detta för att sätta kundernas ögon på just ert utbud!

Det finns många olika skyltskåp med lås att välja bland

På dagens marknad finns det en hel uppsjö av olika skyltskåp med lås för utomhusbruk att välja bland. Därmed har du många olika valmöjligheter när du vill köpa in ett sådant till ditt företag.

Det sätt på vilket du önskar visa upp till exempel din meny eller ditt tjänsteutbud bör vara det rättesnöre som du väljer att gå efter. Det är nämligen denna faktor som är den viktigaste när det kommer till att konvertera förbipasserande personer till kunder. Därför kan såväl restauranger som caféer och andra slags företag gynnas av att använda sig av flera olika lösningar för att presentera sitt utbud.

Några exempel på de faktorer som du bör ta i beaktande när du väljer vilka skyltskåp med lås du ska köpa in är:

 • Placeringen. Var har du tänkt placera din meny eller din informationstavla?
 • Fristående eller väggmonterad? Har du tänkt att skyltskåpet ska vara fristående eller monteras på en vägg? Det händer ofta att kunderna tittar upp mot väggen först och därför kan det vara värt att ha en väggmonterad meny.
 • Presentationen av informationen. Hur mycket av till exempel menyn vill du visa på en och samma gång för kunden? Bör dina kunder få se hela menyn på direkten eller bara få se ett axplock av de tillgängliga rätterna?
 • Specialerbjudanden. Ska ni presentera några specialerbjudanden eller särskilda kampanjer? I sådana fall bör dessa helst vara mer synliga än den övriga informationen, för att dra ögonen till sig.
 • Tydlighet. Hur lätt är det att läsa menyn? Hur stort bör skyltskåpet vara för att kunna rymma den information som ska presenteras i detta?
 • Varumärket. Är det skyltskåp som ni väljer att köpa in samstämmigt med varumärket? Här kan ni bland annat kika på faktorer såsom färg och form för att få en känsla för om så är fallet.

Enklare att få jobb på städfirma

Det går att få jobb på en städfirma utan tidigare utbildning eller erfarenhet. Men det finns både egenskaper och annat som gör att du lättare kan få jobbet. Dessa egenskaper efterfrågas ofta hos städfirmor i Stockholm. För att se vidare information om städ i Stockholm, besök ishine.se.

Språk

Det finns städfirmor som kräver att de anställda har goda kunskaper i svenska, både i tal och skrift. Men behovet av olika språk, samt flexibla lösningar, är mycket brett. En städfirma kan exempelvis specialisera sig på att erbjuda tjänster på ett flertal olika språk och i detta fall blir språkkunskaperna en stor konkurrensfördel. Läs på om företaget för att förstå vad de söker för kompetens då detta alltså kan skilja rejält.

Tidigare städerfarenhet

Att ha tidigare erfarenhet av en bransch är alltid en fördel. Detta oavsett inom vilken bransch som personen vill arbeta. I en ansökan till en städfirma kan det därmed nämnas att du:

 • Städat hos annat företag i Stockholm tidigare.
 • Städat hos ideella föreningar.
 • Varit ansvarig för städning inom tidigare anställning.

Den tidigare erfarenhet bör även kunna stärkas med intyg och referenser. På ett arbetsgivarintyg framgår det mellan vilka datum som personen varit anställd och genom att komplettera med referens kan chef eller kollega kort uttrycka sin uppfattning om personen.

B-körkort

B-körkort är inte alltid ett krav – men alltid en fördel. En mycket centralt belägen städfirma kan klara av att utföra uppdragen genom att de anställda går eller åker kollektivt. Detta medan en samordnare åker med bil och levererar städmaterial. Dessutom genomförs uppdragen oftast av 2 – 3 personer vilket innebär att enbart en av dem behöver ha körkort.

Samtidigt ger ett körkort en betydligt större flexibilitet. Detta inte minst för den som söker jobb hos en städfirma i förorter till Stockholm och i områden där bil är det enda snabba sättet att ta sig fram.

Ta initiativ – Sök jobb på städfirma i Stockholm

Väldigt många företag lägger inte ut arbetsannonser på Arbetsförmedlingens hemsida eller på sin egen hemsida. De hör istället med de anställda om de har vänner som söker jobb samt förväntar sig att få spontanansökningar. Som visas ovan är erfarenhet, kompetens, B-körkort och språkkunskaper fördelar – men inget måste. Det som väger allra tyngst är personliga egenskaper. Att ta initiativet och kontakta en lokal städfirma är ett sätt att ”visa framfötterna”.

Stockholm: Ger ett stambyte på bostadsrätt högre avgift?

Eftersom stambyte sker efter ca 30 – 40 år behöver de flesta byggnader i Stockholm från 70 och 80-talet renoveras genom att stammarna byts ut. I de flesta fall innebär det en förhöjd avgift för de boende i bostadsrättsföreningen.

Bostadsrättsförening – Gemensam ekonomi

Inom en bostadsrättsförening finns ett uppdelat ekonomiskt ansvar. Lite förenklat brukar det nämnas att den boende har ekonomiskt ansvar för det som kan ses inne i huset och föreningen för det som är inbyggt eller på fastighetens utsida. Exempelvis har de boende ansvar för golv, tapet, vitvaror och trappor medan föreningen tar ansvar för tak, värme- och avloppssystem och ytterväggar. Det innebär att föreningen planerar, betalar och ser till att ett stambyte sker. Det är därmed även föreningen som bekostar renoveringen, något som däremot bostadsrättsinnehavarna indirekt betalar.

Stambyte i Stockholm som påverkar ekonomin

Ett stambyte i Stockholm kan beräknas till att kosta 300 000 kronor per lägenhet. Priset kan självklart variera kraftigt beroende exempelvis på hur många våtrum som varje lägenhet har. Men oavsett handlar det om mycket stora summor. En förening på 40 lägenheter kan alltså behöva betala 12 miljoner. Det vanligaste är att föreningen använder fastigheterna som pant och höjer befintligt bolån. Ett bolån som därmed kommer få högre räntekostnad och amortering per månad. Det i sin tur är kostnader som föreningen behöver få in och eftersom månadsavgiften är bostadsförenings enda inkomst väntas en höjning av avgiften.

Det finns därmed exempel i Stockholm där bostadsrättsföreningar genomfört stambyte varpå månadsavgiften ökat så mycket att vissa människor inte haft råd att bo kvar. Några saker som påverkar hur mycket månadskostnaden ökar är:

 • Belopp att låna – Har föreningen sparat till kommande stambyte?
 • Ränta – Det gör mycket stor skillnad om räntan är 1,1 % istället för 2,8%.
 • Budget – Ökade kostnader kan vara planerade i lång tid i förväg eller komma oväntat. Med planering kan en budget läggas som tar hänsyn till kostnaderna på ett bättre sätt.

Skillnad mot hyresrätt

En bostadsrättsförening i Stockholm har alltså fria möjligheter att höja, eller sänka, månadsavgiften helt beroende på föreningens totala ekonomi. Det finns ingen lag som anger att en höjning inte får ske utöver vid vissa tillfällen. Detta skiljer sig därmed mot hyresrätter.

En fastighetsägare som har hyresrätter får nämligen bara höja hyran om renovering har skett så att hemmets standard har ökat. Detta utöver förhandlad avgift. En stamrust höjer inte standarden vilket innebär att hyran inte får höjas av denna anledning. Däremot sker nästan alltid en renovering av badrum i samband med stamrust – vilket höjer standard och hyra.

Vad kostar en laddbox inklusive montering?

Vid inköp av en elbil bör självklart situationen för laddning i hemmet ses över. En säker lösning är att installera en laddbox. Vad kostar en laddbox och vad avgör priset? Vad kostar installation?

Vad kostar en laddbox?

Det går att köpa en laddbox för ca 5 000 kronor – men även för 12 000 kronor. Som med alla tekniska produkter är det ett stort spann mellan de allra billigaste och de dyrare modellerna. Samtidigt finns en andrahandsmarknad även om den än så länge inte är jättestor.

 • Ska den ha inbyggd jordfelsbrytare?
 • Ska den ha smarta programmeringsfunktioner?

Vad kostar montering?

Det handlar inte bara om att montera boxen på avsedd plats utan att även ta hänsyn till hemmets totala elsystem. Energimyndigheten rekommenderar därför alla som vill installera laddbox i hemmet att kontakta en elektriker som kan se över elsystemet. De kan därmed ta fram en helhetslösning och rekommendera vilken slags box som ska beställas samt ge en offert för hela arbetet. En installation kan beräknas kosta mellan 5 000 kronor och 9 000 kronor före eventuellt skatteavdrag. Det som avgör kostnaden är:

 • Fastighetens elsystem
 • Timpriset för elektrikern

Grönt rotavdrag

Grön Teknik är ett skatteavdrag som liknar Rot- och Rut-avdragen. Men det finns vissa tydliga skillnader. Exempelvis får skatteavdraget ske på hela beloppet – dvs. både arbetskostnad och material. Detta medan Rot och Rut enbart gäller för arbetskostnaden. Dessutom ges olika högt avdrag beroende på vad som installeras:

 • Solcellssystem 15 %
 • Lagring av egenproducerad el 50 %
 • Laddning för elfordon 50 %

Många återförsäljare av laddboxar har uträkningar på deras hemsidor som besvarar frågan – vad kostar en laddbox och installation? I dessa fall brukar de räkna med skattereduktionen på 50 % men det är upp till privatpersoner att själv kontrollera på Skatteverkets hemsida och se om hur stort belopp som finns kvar att utnyttja.

Totalkostnaden blir…

Så vad kostar en laddbox med installation? Eftersom det framförallt beror på hemmets elsystem är det väldigt individuellt men ett pris på 10 – 15 000 kronor efter skatteavdrag är rimligt att räkna med. Det är pengar som snabbt bör tjänas igen på en betydligt lägre drivmedelskostnad när bensinbilen kan säljas och den egna elbilen äntligen kan börja att användas.

Att köpa begagnade rörbockningsmaskiner

Genom att köpa begagnade rörbockningsmaskiner går det att få dessa till ett betydligt lägre pris än om de köps fabriksnya. De kan antingen köpas via verkstadsföretag eller privata säljare. Skillnaden är stor både i garanti och utbud.

Rörbockningsmaskiner via verkstadsföretag

Verkstadsföretag som säljer olika maskiner för metallbearbetning bör även ha rörbockningsmaskiner i sitt utbud. Flera av dessa agerar som en bilhandlare och kan därmed låta kunder byta in gamla maskiner när nyare köps in. Verkstadsföretaget underlättar för kunden att bli av min sin gamla samtidigt som de kan erbjuda ett bredare utbud av produkter – både nya och begagnade. Att köpa via ett verkstadsföretag har flera fördelar.

 • Kompetens
  Verkstadsföretag är specialister på de maskiner som de säljer. De kan därmed tydligt förklara fördelar och nackdelar mellan de olika modellerna, rekommendera produkt efter kundens behov och förklara unika funktioner. Vid köp av rörbockningsmaskiner på privata andrahandsmarknaden är sällan säljaren lika insatt.
 • Utbud
  Det är alltid lättare att hitta rätt maskin om det finns ett brett utbud att välja på. De som säljer begagnade rörbockningsmaskiner har både inbytesprodukter och kontakter med uppköpare både lokalt och i andra länder. Som kund går det även att ange vilken maskin som önskas varpå de kan söka inom sitt nätverk och se vad som finns tillgängligt.
 • Garanti
  Även om garantin är kortare på begagnade produkter än nya så ingår det generellt en viss tids garanti. För kunden är det en trygghet då de kan kontakta säljaren om ett fel upptäcks inom ett par månader.
 • Nytt och gammalt
  Eftersom nya och begagnade maskiner finns tillgängliga på samma ställe blir det enkelt att ställa prisnivåer, funktioner och kvalité mot varandra. Kanske är skillnaden inte så stor som kunden från början tänkte.
 • Finansiering
  Verkstadsföretagen kan erbjuda delbetalning och andra finansieringslösningar. Skulle maskinerna köpas privat behöver finansiering lösas på egen hand.

Att köpa begagnat – direkt av tidigare användare

Som visas ovan finns flera fördelar att köpa begagnade rörbockningsmaskiner från verkstadsföretag. Men generellt innebär detta även att priset är lite högre än om maskinerna köps direkt från de som tidigare använt dem. Detta kan ske via stora köp-och-sälj marknadsplatser online eller via maskinauktioner. Den som köper privat bör däremot vara mycket väl insatt i vad som ska kontrolleras innan köpet. Någon ångerrätt eller garanti följer inte med och maskinerna är inte kontrollerade av någon oberoende part.

Städfirma i Göteborg – så hittar du en som passar

Vill du anlita en städfirma i Göteborg? Då vill du säkert att den lever upp till vissa önskemål också och av den anledningen är det klokt att inte bara välja den första bästa som dyker upp. Genom att lägga lite tid på att jämföra ökar chanserna för att hitta någon att bli nöjd med – och kanske anlita löpande eller åtminstone igen.

Vilken tjänst efterfrågas?

En första sak att fundera på för den som ska anlita en städfirma i Göteborg är vilken typ av tjänst som egentligen efterfrågas. Många har ungefär samma tjänster i sina utbud men det kan skilja sig ändå. Hemstädning är ett exempel på en populär tjänst men exakt vad som ingår i den kan variera beroende på vilken firma som anlitas. Bland annat företag som sverigeco.se erbjuder städ.

Så även om tjänsteutbudet ser lika ut kan det vara bra att ta reda på hur städningen går till, vad som ingår och så vidare – det är trots att det du i slutändan kommer att betala för.

Hur ser priserna ut?

Något annat att tänka på för den som är på jakt efter en städfirma är att kolla närmare på olika firmors prissättningar. Ser det lika ut eller skiljer sig? Om det skiljer sig kan det vara bra att fundera på varför det är så. En bra tumregel är att inte välja varken den dyraste eller den billigaste, utan någon som ligger där någonstans mitt emellan.

Det kan även vara smart att be om offerter innan du väljer en städfirma i Göteborg, eftersom priset kan bli missvisande om du försöker räkna ut det på egen hand.

Jämför inte bara en städfirma i Göteborg…

Det finns kort och gott en del att tänka på för den som ska anlita en städfirma i Göteborg – men utöver att välja tjänst och kolla närmare på priser finns även andra saker att tänka på.

 • Jämför inte bara en…
  Ett klassiskt fel är att enbart kontakta ett enda företag. Men ta för vana att alltid jämföra flera olika alternativ.
 • Seriös
  En viktig sak är förstås att välja en seriös städfirma, för dessvärre finns en del oseriösa aktörer i branschen. Be om referenser, leta omdömen på nätet eller varför inte fråga runt bland vänner och bekanta.
 • Referenser
  Kanske har någon anlitat en firma nyligen – oavsett om personen varit nöjd eller missnöjd kan det vara något att ta med sig under letandets gång.

Rengör ditt tak – här är dom bästa metoderna

Taket är troligen den delen av ett hus eller byggnad som utstår mest och flest typer av påfrestningar – inte minst i form av varierande väder. Den ena dagen kan vädret bjuda på nederbörd och nästa på gassande sol. Nedan följer några tips på hur du rengör ditt tak.

Se över och rengör ditt tak regelbundet

Ett hus mitt i ett stort bostadsområde utsätts möjligen inte för löv, barr och annan nedfallande smuts på samma sätt som ett hus med närhet till skogen men oavsett placering är det bra att se över taket med jämna mellanrum – helst en gång per år. Ligger endast några löv och liknande på taket är det bara att sopa bort dom men finns smuts som börjat bita sig fast behövs andra åtgärder.

Det är till exempel inte ovanligt att fukt, gamla löv och annan smuts till slut bildar mossa, alger eller i värsta fall mögel. När du rengör ditt tak från mossa och annan påväxt finns speciella medel att använda som vanligen bara behöver sprutas på och sedan sköter resten sig självt.

Om taket däremot inte har rengjorts på länge och det finns mycket smuts och påväxt kan det vara nödvändigt att använda en grov borste eller en skrapa innan medlet läggs på.

Fler tips när du rengör ditt tak:

 • Gör det en varm och solig dag så torkar det snabbare
 • Tänk på säkerheten

Anlita professionell hjälp

När du rengör taket är det viktigt att det görs på rätt sätt – både för din egen säkerhets skull och för takets skull. Det är till exempel viktigt att rengöra taket på ett sätt som är lämpligt för det aktuella materialet och att dessutom använda en metod som inte skadar det.

För den som känner sig osäker på hur rengöringen ska gå till finns professionell hjälp att få. Firmor som arbetar med takrengöring har den utrustning som krävs för att få ett bra resultat, och rengör ditt tak på ett sätt som passar det aktuella materialet.

Kanske kan det även vara värt att anlita professionell hjälp för att rengöra ett väldigt smutsigt tak, så att det sedan blir lättare att se över och underhålla det mer regelbundet i fortsättningen.

Parkmöbler viktigare när människor möts mer sällan

I takt med att en större del av handeln har flyttat ut på nätet och till avlägsna shoppingcenter har många stadsmiljöer blivit allt mer tomma på människor. Detsamma gäller även för parkerna i såväl städer som i mindre tätorter. Därför är det nu viktigare än någonsin att landets orter och kommuner arbetar hårdare för att skapa mötesplatser samt för att locka till sig besökare. Ett viktigt led i denna strävan är att investera i parkmöbler för att skapa bättre och mer givande parkmiljöer. Skyltab erbjuder parkbänkar, bänkbord och andra parkmöbler för diverse verksamheter.

För när man tänker lite grann på det är inte de möbler som placeras ut i parkerna tänkta att enbart vara en prydnad. Syftet med dem är inte heller att de ska stå oanvända och med tiden förfalla. De är istället till för att användas och komma till nytta. Och inbjudande parkmöbler är det första naturliga steget i skapandet av mer välbesökta och omtyckta parker.

Parkmöbler skapar inbjudande sittplatser i våra parker

De parkmöbler som används i våra inhemska parker och andra utemiljöer är så mycket mer än enbart sittplatser. De ger också utrymme för att skapa attraktiva och värdefulla platser där vi människor kan mötas, vila och vänta. Detta såväl på egen hand som tillsammans med andra människor.

Till exempel kan en parkbänk ge en varm och välkomnande känsla. Dessutom kan det vara välbehövligt att kunna slå sig ner på bänken vid behov. Du kanske är lite äldre och vill kunna sitta och njuta av parken och allt det vackra i den? Eller så kanske du just har avslutat din motionsrunda och vill kunna sitta och varva ner lite grann innan du beger dig hemåt igen? Oavsett vem du är och av vilken anledning du besöker parken finns det skäl att ibland stanna upp, slå sig ner och njuta lite grann av omgivningen.

Många olika sorters möbler att välja mellan

Det finns en hel rad olika slags möbler att välja mellan när du vill utsmycka en park. Värt att ha i åtanke är att de olika möblerna inte främst är prydnader utan till för att användas. Därför bör du kombinera dem på ett sätt som gör dem mer användbara tillsammans.

Några exempel på de typer av möbler som finns att tillgå är:

 • parkbänkar
 • parksoffor
 • paviljonger
 • bänkbord