Taket är troligen den delen av ett hus eller byggnad som utstår mest och flest typer av påfrestningar – inte minst i form av varierande väder. Den ena dagen kan vädret bjuda på nederbörd och nästa på gassande sol. Nedan följer några tips på hur du rengör ditt tak.

Se över och rengör ditt tak regelbundet

Ett hus mitt i ett stort bostadsområde utsätts möjligen inte för löv, barr och annan nedfallande smuts på samma sätt som ett hus med närhet till skogen men oavsett placering är det bra att se över taket med jämna mellanrum – helst en gång per år. Ligger endast några löv och liknande på taket är det bara att sopa bort dom men finns smuts som börjat bita sig fast behövs andra åtgärder.

Det är till exempel inte ovanligt att fukt, gamla löv och annan smuts till slut bildar mossa, alger eller i värsta fall mögel. När du rengör ditt tak från mossa och annan påväxt finns speciella medel att använda som vanligen bara behöver sprutas på och sedan sköter resten sig självt.

Om taket däremot inte har rengjorts på länge och det finns mycket smuts och påväxt kan det vara nödvändigt att använda en grov borste eller en skrapa innan medlet läggs på.

Fler tips när du rengör ditt tak:

  • Gör det en varm och solig dag så torkar det snabbare
  • Tänk på säkerheten

Anlita professionell hjälp

När du rengör taket är det viktigt att det görs på rätt sätt – både för din egen säkerhets skull och för takets skull. Det är till exempel viktigt att rengöra taket på ett sätt som är lämpligt för det aktuella materialet och att dessutom använda en metod som inte skadar det.

För den som känner sig osäker på hur rengöringen ska gå till finns professionell hjälp att få. Firmor som arbetar med takrengöring har den utrustning som krävs för att få ett bra resultat, och rengör ditt tak på ett sätt som passar det aktuella materialet.

Kanske kan det även vara värt att anlita professionell hjälp för att rengöra ett väldigt smutsigt tak, så att det sedan blir lättare att se över och underhålla det mer regelbundet i fortsättningen.

Rengör ditt tak – här är dom bästa metoderna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *