Silikon är ett samlingsnamn för flera olika oorganiska polymerer vars grund är baserad på kedjor av diesel. Silikonelaster är det fullständiga namnet för att vara mer exakt. Till dessa olika ämnen binds diverse organiska rester. Detta är kolväteföreningar med den sammansatta formeln OSiR2. Bokstaven R i förkortningen står för kolväterester och de vanligaste av dessa är metyl, etyl, propyl eller fenylgrupper.

I vetenskapliga termer brukar man säga att silikon anses utgöra ett mellanting av organiska och oorganiska polymerer. Detta menas att molekylerna kan vara formade antingen som kedjor men även som tredimensionella nät. Detta beror på olika faktorer inom sammansättningen såsom kedjornas längd, graden av nätstrukturen och den kemiska sammansättning som kolväteresterna har. Silikon kan vara både flytande och fast. Silikonet har också låg ytspänning, har en hög smörjeffekt och är kraftigt vattenavstötande. Det är dessutom värmebeständigt. Att de är vattenavstötande har effekten av att de inte leder elektricitet och att det inte går att lösa upp med vatten. En annan positiv effekt med det är att det är tåligt mot kemisk påverkan.

Silikonframställning och användningsområden

De olika typerna av silikon framställs genom att man hettar upp silanoler med hjälp av en katalysator. Massan blir då mjuk och formbar och lätt att använda till det man vill. Inom hantverksbranschen används silikonet till att täta fogar och andra glipor för att inte vatten eller luft ska släppa igenom.

Men silikon finns även på andra ställen där man kanske inte tänker på det. Många olika oljor, härdplaster, fetter och geléer till exempel. Även släpplacker på exempelvis bakplåtar innehåller silikon liksom olika typer av smörjmedel. Också på olika typer av damunderkläder är det vanligt att silikon finns, för att de ska vara självhäftande på kroppen. Stay-up-strumpor är ett exempel på det.

Ofrånkomligen är det också så att en av de första associationerna som kommer upp till ordet silikon är förstorade kvinnobröst. Tidigare var det främst fotomodeller och porrskådisar som var sinnebilden för en kvinna med silikonbröst men i dagens samhälle är det betydligt vanligare. Samhällsklimatet har förändrats på den punkten och det är inte längre en lika stor ögonbrynshöjare om en tjej har opererat brösten. Det finns andra medel att ta till men silikon är det alltjämt det vanligaste ämnet i samband med den typen av skönhetsoperationer.

Silikonproduktion i Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *