Är man husägare kan man på flera olika sätt drabbas av fukt och då är det givetvis viktigt att man vidtar åtgärder för att inte riskera svåra skador. Avfuktning är en av lösningarna som också verkar förebyggande. Det finns flera olika problemområden, alltifrån väggar och golv till tak. I den här texten kan du läsa mer om olika områden som ofta drabbas av fukt och vad man kan göra för att avhjälpa problemen.

Fukt i källare

Hus med källare drabbas inte helt sällan av fukt ofta beror det på att fukten tränger in utifrån. Har man till exempel en blomrabatt som vattnas flitigt alldeles intill husväggen kan vatten rinna ner och ställa till problem. Är det längesedan det dränerades runt huset kan det vara dags att göra det, för att hjälpa till att leda bort vatten. För att snabbt veta om man har fukt i källaren kan man installera en fuktmätare. Då får man tidigt en indikation på att något inte står rätt till och man kan därmed vidta nödvändiga åtgärder för att undvika stora skador.

Fukt på vind

Även vinden är ett problemområde för många husägare som ofta har med ventilationen att göra. Det kan också bero på att klimatet på vinden har förändrats över tid. För att avhjälpa och förebygga fuktproblem på sin vind bör man installera automatisk avfuktning. Det gör att klimatet regleras tillsammans med ventilationen och fuktproblemen är ett minne blott. Är man intresserad av att installera automatisk avfuktning på sin vind finns många olika anordningar att välja bland. Det är dock viktigt att man väljer en variant av hög kvalitet så att den klarar av låga temperaturer, åtminstone om det är en kallvind man har. Kontakta någon kunnig inom avfuktning för att veta att du väljer rätt produkt till just din vind.

Fukt i väggar

Drabbas man av fuktproblem i väggarna finns flera olika orsaker. Dels kan det bero på att fukt tränger in utifrån precis som det gör i en källare men det kan lika väl bero på läckande rör eller något annat. Har man ett trähus finns en risk att träet ruttnar om inte fuktproblemet åtgärdas, vilket såklart kan leda till svåra konsekvenser. Här är det viktigt att vara uppmärksam och vid minsta lilla antydan till fukt göra något. Fukt kan visa sig i form av både kondens och rosor på väggen, och som tidigare nämnt att träet börjat ruttna.

Tre vanliga fuktproblem i hus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *