Ribbvägg är en produkt som kan benämnas på flera olika sätt. Kärt barn har som bekant många namn. Dessa produkter kallas därför ibland även för träribbor eller akustikpanel. Oavsett vad man väljer att kalla dem är detta väldigt snygga och stilfulla paneler som även absorberar ljud.

En farhåga med akustikpaneler av detta slag är monteringen. Men till skillnad mot vad många tror behöver det inte vara alls särskilt svårt att montera en ribbvägg. Nedan delar vi med oss av våra bästa tips kring montering. Men det kan alltså gå såväl snabbt som smidigt att montera dessa paneler på ett snyggt och bra sätt.

För att du ska börja i rätt ände bör du dock gå tillväga enligt följande:

  1. Mät upp den yta där panelerna är tänkta att monteras.
  2. Kapa panelerna till önskad storlek enligt de mått som du just har tagit.
  3. Välj mellan att skruva eller limma upp panelerna.
  4. Kontrollera att allt ser bra ut och justera vid behov med en såg.

Hur monterar jag min ribbvägg?

Du kan montera din akustikpanel på något av flera olika sätt. De alternativ som du har att välja mellan är:

  • Skruvning. Du kan skruva upp din panel på en befintlig vägg eller på ett tak. Använd gärna skruv med en färg som gör att monteringen blir så dold som möjligt.
  • Limning. Det är även möjligt att limma upp panelen. Detta är ett alternativ som ger en helt och hållet dold montering. Med snabbhärdande lim kan du snabbt och smidigt limma upp dina paneler. Börja med att applicera lim på panelen snarare än på väggen eller i taket.

Vill du förbättra akustiken ytterligare kan du montera din ribbvägg med isolering bakom. Om du väljer att göra detta med isoleringsmaterial som är 45 mm tjockt kan du uppnå ljudklass A. Montera sedan akustikpanelen utanpå isoleringen.

Skulle det visa sig att panelerna är lite för höga finns det ingen anledning att misströsta. Du kan nämligen justera höjden på dem genom att såga ner dem. Använd en cirkelsåg samt en styrskena för att säkerställa att du kapar panelen helt rakt. Du kan även använda en hålsåg för att såga hål för spotlights, kontakter, strömbrytare eller dylikt. Även en stickhål kan användas för att göra hål i materialet efter behov.

En ribbvägg absorberar ljud och monteras enkelt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *