Det är få material som är så mångsidiga som gruppen polyuretaner (PUR). De finns överallt i vardagen, från att utgöra möbelstoppning till ytan i veganska “läder”-skor och i tunga industrimaskiner. Materialet kan behandlas med ytlack för att öka dess beständighet och kräver då minimalt med skötsel, och tack vare sin bredd är det nästan bara fantasin som sätter gränser för var och hur polyuretan kan användas. Genom att använda olika fyllnadsmedel kan den slutliga produkten varieras från mjuk och fluffig till solid och stenhård. PUR fäster på både glas, metall och trä, och denna häftförmåga gör att PUR är väldigt användbart som lim-, tätnings- eller fogmassa. Eftersom de färdiga fogarna är mer eller mindre elastiska är de mycket beständiga och formar sig efter byggmaterialet, som med tiden brukar sätta sig en aning.

Tre vardags-exempel från polyuretanets värld

  • PUR har fantastiska egenskaper för att användas i löparskor: materialet kan formgjutas och fäster sedan väl vid skons ovandel. Sulan blir lätt, tål att springas många mil i, och sulans stöd bevaras väl tack vare polyuretanets beständighet och slitstyrka.
  • Ett sätt att ta tillvara på polyuretanets slitstyrka är att tillverka delar till tunga maskiner i PUR. Detta gäller t.ex. för hjul till lasttruckar, som annars slits fort i det tunga arbetet på ett lager.
  • Entrémattor och stötfångare är ett vanligt sätt att utnyttja den elastiska förmågan hos polyuretan, vilket gör världen en aning mjukare.

Så kan produkter i polyuretan formas

Ett vanligt sätt att tillverka olika plastprodukter är genom att gjuta dem i en färdig form, men polyuretan erbjuder många andra möjligheter utöver detta. Eftersom PUR-massan kan ha en viskositet från rinnig till trögflytande kan den antingen sprutas på en yta, hällas upp och användas för att täcka in en yta i metall eller trä, eller formgjutas i flera steg genom att värmas, formas och värmas igen. När produkten har fått sin form kan ytan behandlas för att bli blank, matt eller texturerad, allt beroende på hur den ska användas. En blank yta är i regel mest beständig, medan en texturerad yta öka friktionen och är ett bra val för ytor som ska vara lätta att greppa tag i.

Förverkliga designidéer med polyuretan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *