Att jobba som personlig assistent passar både som extrajobb och heltidsjobb. Det är dock viktigt att inte se det som något temporärt eftersom personlig assistans kräver ett bra förhållande mellan assistenten och brukaren. Det brukar finnas en hel del sommarjobb som personlig assistent på sommaren och lov då den ordinarie personalen vill ha semester. Det är ett perfekt första jobb för ungdomar som inte bara får lära sig att jobba hårt, utan även arbeta med något som är väldigt viktigt. En personlig assistent kan ha olika uppgifter beroende på utbildning och hur länge den har jobbat. Många får lära sig om medicindelegering för att kunna ge brukare viktig medicin om de behöver, andra har lättare uppgifter som att gå och handla och hjälpa en brukare med vardagliga bestyr.

Utbilda sig till personlig assistent

Egentligen behöver man ingen utbildning för att vara en personlig assistent, men vissa tjänster kräver en undersköterskeutbildning eller till och med sjuksköterskeutbildning för de lite högre tjänsterna. Undersköterska kan man läsa till på gymnasiet eller på en vuxenkurs efter att man har fyllt 20. Sjuksköterskeutbildningen är oftast tre år på ett universitet eller högskola och efter det kan man välja olika inriktningar eller fortsätta som sjuksköterska på allmänmedicin. När man läser till undersköterska så kan man ofta välja olika inriktningar och de flesta som sedan vill arbeta som personlig assistent läser inriktningen stödassistent/funktionshinder. Många läroverk erbjuder undersköterskeutbildning på distans och på kvällar så att alla ska kunna läsa kursen, oavsett ifall man har ett heltidsjobb under tiden man studerar. Det kan vara svårt att byta karriär, men med distansutbildningar så går det ofta att kombinera familjeliv, jobb och den nya utbildningen.

Boenden eller hemma hos brukare

De flesta brukare får personlig assistans i hemmet, men det finns även boenden som behöver flera personliga assistenter. På ett boende kan man ha hand om flera personer samtidigt och utföra olika sysslor varje dag. I hemmet är det oftast lite mer rutin och det är viktigt att brukaren och assistenten trivs med varandra eftersom det är en något utsatt situation. För ett bra samarbete så är det bra att man litar på varandra och att assistenten genuint gillar att arbeta med människor.

Jobba som personlig assistent

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *