Stopp, läckage eller andra problem med avloppet? Då kan en avloppsrenovering vara på sin plats. Men vad är det och hur mycket kostar det? I texten nedan kan du läsa mer om avloppsrenovering och vad det innebär.

Vad innebär avloppsrenovering?

Avloppsrenovering kallas även för relining och innebär kort och gott att avloppsrören lagas och renoveras – från insidan. Ett nytt skikt läggs på inuti rör och ledningar vilket gör att skador och sprickor inte längre är något problem. En avloppsrenovering, eller relining, kan även användas för att fräscha upp systemet för att öka på livslängden, och därmed skjuta ett omfattande stambyte många år in i framtiden.

När kan man ha användning av det?

Det finns många tillfällen då en avloppsrenovering kan vara ett bra alternativ. Om man till exempel upptäckt ett mindre läckage till följd av spricka eller på annat sätt skadade ledningar räcker det oftast med en renovering. En förutsättning är dock att systemet inte är allt för gammalt eller i allt för dåligt skick, för då kan det vara bättre att genomföra ett riktigt stambyte istället.

Den man anlitar kommer dock kunna avgöra vilken metod som är bäst, just utifrån skick och eventuella skador – då man såklart börjar med att lokalisera fel och brister för att kunna veta hur man ska åtgärda dessa på bästa sätt.

Hur mycket kostar det?

Hur mycket det kostar att renovera sina avloppsledningar avgörs av flera olika saker. För det första kan det ha betydelse vilken firma man anlitar då priserna mellan dessa kan skilja sig. Det som dock främst avgör priset är hur omfattande arbetet kommer att bli. Gäller det en enstaka skada eller behöver hela systemet fräschas upp?

Saker som påverkar priset:

  • Material
  • Metod
  • Tidsåtgång/omfattning

Varje avloppsrenovering som genomförs är unik och det är därför svårt att ange ett exakt pris. För den som är nyfiken och i behov av en renovering är det enklaste sättet att be om offerter hos några olika firmor. Räkna med att betala någonstans mellan 120 000 – 250 000 kronor.

Kan man renovera avloppen på egen hand?

Nej, att renovera avlopp på egen hand är inte att rekommendera. Det behövs både kunskap och rätt typ av utrustning så om en avloppsrenovering är aktuell bör alltid en yrkeskunnig kontaktas.

Allt du behöver veta om avloppsrenovering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *