Att välja fönster och dörrar vid ett nybygge, eller när dom gamla helt enkelt har tjänat ut, är inte så lätt som man kan tro. Det finns många saker att fundera på, alltifrån material till pris. Nedan följer några tips på sådant som är bra att ha i åtanke inför val av nya fönster och dörrar.

Nya fönster och dörrar – hur mycket får det kosta?

Att byta ut fönster och dörrar är ingen billig historia, men en bra investering. Det höjer värdet på fastigheten och dessutom gör det ofta att energiförbrukningen blir lägre, då dagens fönster och dörrar har en bättre standard. Men för den sakens skull kan det ändå vara bra att ha en budget. Försök att räkna fram ungefär hur mycket det kommer att kosta, genom att räkna antal dörrar och fönster som behövs. Samma antal kan skilja sig mycket i pris beroende på vad man väljer så därför är det bra att ha ett tak.

Att välja ytterdörr

Ytterdörren är en stor del av ett hus – det är det som välkomnar både ens själv och ens gäster. En inbjudande entré ser dessutom otroligt snyggt ut och för den som är på jakt efter en ny ytterdörr finns mängder att välja bland. Ett bra tips är att fundera på vad som passar med huset – ska det vara en modern och stilren dörr, en slät och enkel eller en gammaldags?

Andra saker att fundera över inför valet:

  • Storlek
  • Enkel-, eller dubbeldörr?
  • Färg

Utöver utseendet och vilken stil man önskar på sin dörr så gäller det såklart även att hitta en modell som passar ens budget. Det finns både billiga och dyra dörrar men tänk på att välja kvalitet, även om det i slutändan blir lite dyrare.

Val av fönster

Vid ett byte av fönster och dörrar i ett hus är ytterdörren kanske det svåraste valet, iallafall rent utseendemässigt. Fönster är trots allt mer lika i utseende oavsett vilket material man väljer. Det kan dock ändå vara värt att fundera ett varv kring materialen på fönstren, där dom vanliga alternativen är träfönster, en kombination av trä och aluminium samt pvc fönster.

Fönster går nästan alltid att måttbeställa och designa hur man vill med spröjs och annat, så utifrån den budget man har är materialvalet kanske det som avgör. Här är egentligen det bästa tipset att rådfråga någon som arbetar med fönster, för att bäst veta vad som passar utifrån budget, typ av hus och andra önskemål.

Att tänka på vid val av fönster och dörrar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *