Många svenska villaägare oroar sig över skenande elpriser och letar efter alternativa sätt att värma upp sina bostäder. En populär värmekälla är bergvärme, men bergvärmens kostnad avskräcker vissa bostadsägare från att ta steget över till en mer hållbar energilösning. Och visst kan den initiala kostnaden för bergvärme vara relativt stor, men hur pass omfattande är den egentligen? Och hur lång tid tar det innan investeringen lönar sig?

Det finns ingen anledning att gå som katten kring het gröt – bergvärme har en kostnad som är ganska framtung. Att installera denna källa för uppvärmning kostar i regel omkring 100 000 till 150 000 kronor. Detta är den totala kostnaden för bergvärme varav bergvärmepumpen står för lite drygt halva kostnaden och borrningen ungefär en tredjedel. Själva installationen utgör alltså ungefär 10 procent av den totala kostnaden. Värt att notera är att den sammanlagda kostnaden naturligtvis är större om det rör sig om en mer storskalig installation.

Så får du tillbaka bergvärmens kostnad över tid

Det finns alltså en ganska stor initial kostnad för bergvärme. Men faktum är att du över tid får tillbaka bergvärmens kostnad med råge och kan få en väldigt god avkastning på ditt investerade kapital. Så hur är detta möjligt, undrar du troligen.

Det kan ta mellan omkring 4 till 15 år att att tjäna in kostnaden för bergvärme jämfört med att fortsätta använda nuvarande metod för uppvärmning. Exakt hur lång tid det tar varierar förstås beroende på hur du idag värmer upp din bostad och hur stor din energiförbrukning egentligen är. Det kan krävas en hel del räkenskaper och professionell rådgivning att fastställa precis hur stora besparingar du kan göra på att gå över till bergvärme och när kostnaden för installationen kommer att vara intjänad av de minskade energikostnaderna.

Så är det värt att investera i bergvärme? Det beror förstås lite på men du kan tänka så här:

  • Bergvärmens kostnad är lägre om du har en mindre fastighet. Å andra sidan är även den totala kostnaden för uppvärmning lägre.
  • Det kostar mer att installera bergvärme i en större fastighet. Samtidigt kan du spara mer pengar i kronor och ören på de löpande utgifterna som minskas.
  • Ta gärna hjälp av en professionell rådgivare eller begär offert från leverantörer av bergvärme för att bena ut kostnaden. Ofta lönar det sig i slutändan att gå över till denna metod för uppvärmning.
Bergvärmeinvesteringen som ger avkastning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *