Att fälla träd är en konst och är inget man bör ge sig på om man inte har rätt kunskaper och rätt utrustning. Man bör också veta att en trädfällning inte bör genomföras om den inte absolut är nödvändig, och då ska den också ske vid rätt tid. Det finns alltså en hel del man måste känna till för att genomföra arbetet på ett säkert och korrekt sätt. Här kan du läsa mer.

Rätt tid för trädfällning

Dom flesta känner inte till att det finns rätt och fel tider på året för att genomföra trädfällning. Kanske gissar dom flesta att sommaren är en bra tid eftersom träden är lättåtkomliga då, men faktum är att det är den sämsta tidpunkten. Detta beror på att träden är extra känsliga då, på grund av att dom är fyllda med sav. 

Under vinterhalvåret står träden däremot i vila, och det är då lämplig att fälla om det behövs. Januari och februari är två månader då det är optimalt att genomföra en trädfällning, även om det innebär att man får handskar med både snö och is.

Vem har rätt att fälla träd?

Som privatperson har man rät att fälla träd på den egna tomten men även om det är tillåtet finns anledning att tänka efter innan man påbörjar arbetet. Ett träd kan inte bara fällas hur som helst, utan man måste ta hänsyn till fallriktning, trädets storlek och om det finns några hinder i omgivningen. Dessutom är det viktigt att man känner till rätt teknik, som ofta innefattar ett så kallat riktskär samt ett fallskär.

Att genomföra en trädfällning utan rätt kunskaper kan få förödande konsekvenser och är man minsta lilla osäkert bör man anlita hjälp istället för att ge sig på det på egen hand.

Nödvändig utrustning

Vid trädfällning är det inte bara viktigt att ha goda kunskaper, utan även rätt typ av utrustning. För mindre träd kan man klara sig på en ordentlig bågsåg eller en yxa, men för fällning av större träd behövs en motorsåg. Dessutom bör man se till att utrusta sig med följande:

  • Brytjärn
  • Arbetshandskar
  • Skor eller stövlar med stålhätta
  • Hörselskydd
  • Hjälp med visir
  • Rejäla arbetskläder

Saknar du något så se till att införskaffa – eller låt bli att genomföra trädfällningen på egen hand.

Bra att veta om trädfällning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *