Funderat på att bygga en infraröd bastu?

I Sverige är vintern kall, lång och mörk. Många åker till sydligare breddgrader för att komma undan den outhärdliga kylan här uppe i norr. Men det är inte alltid som man har tid att flyga flera timmar bort bara för att få känna på lite värme. Varför inte förflytta värmen till dig? Bygga en infraröd bastu blir allt vanligare i Sverige. Om det inte är till hemmet så kanske det passar till stugan på landet eller liknande. Att hoppa i sjön mitt i vintern och sedan springa in i bastun är inte bara en del av den nordiska kulturen, det uppiggande också.

Hälsosam njutning

Den infraröda bastun blir allt mer populär bland svenskarna. Inte bara är den lika lätt att bygga/ montera som den traditionella bastun, infraröd strålning har visat sig vara hälsosammare. Infraröd strålning används inom olika typer av rehabiliteringar och kurer. Strålarna har en mer djupgående effekt på huden som i sin tur förbättrar blodcirkulationen i kroppen. Det har även kommit fram att man förbrukar mycket fler kalorier i en infraröd bastu än i en torr bastu eller ångbastu.

Att bada bastu är något som gör alla gott. Det har många liknelser med att träna. När man svettas så skickar kroppen ut massor av toxiner som den inte längre behöver. Kom ihåg att dricka vatten och att följa reglerna på hur länge man ska sitta i en bastu. Det kan bli farligt om man inte är försiktig.

Fördelar med att bada bastu

  • Bra för muskler och leder
  • Fräschare hud och reducerade celluliter
  • Förbättrad hjärt-kärl-kondition
  • Avkopplande och stressminskande
  • Avlägsnar gifter från kroppen
  • Stärker immunförsvaret

Andas i lugn och ro med infraröda strålar

Ytterligare fördel med en infraröd bastu är att det blir det lättare att andas i bastun tack vare strålningen. Att andas i en bastu kan vara en vansklig sak om det blir för varmt. Luften känns tung och syrefattig. 60 grader i en infraröd bastu känns mycket lättare och behagligare på grund av att strålarna är mer djupgående i huden än vad temperaturen kan åstadkomma i en vanlig bastu.

Ur en miljöaspekt så segrar även den infraröda bastun eftersom den är bra mycket energisnålare än de andra alternativen på marknaden. Vilket i sin tur gör den billigare i drift.

Funderat på att bygga en infraröd bastu?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *