Den som gillar att köra bil, eller som kort sagt behöver en bil för att hantera vardagen, känner förmodligen till att det kostar att köra. Även om bilkörning är förenat med vissa kostnader, finns ett stort intresse hos allt fler. Valet av bil kan utgå från en rad olika faktorer som varierar stort från en förare till en annan. Någonting som dock är en verklighet för många, är att man behöver ta lån för att köpa en bil. Det finns en rad olika sorters lån som kan bli aktuella när det gäller bilfinansiering. Därtill helt andra ägandeformer som leasing vilket blivit ganska vanligt under senare år. För enkelhets skull kommer vi att titta närmare på de billån som är vanligast. Dess för- och nackdelar samt vad man kan tänka på för att det skall bli en så bra affär som möjligt.

Billån

Går man till en bilförsäljare kan man räkna med att de också erbjuder någon form av finansiering. Det är inte ovanligt att man har ett nära samarbete med de olika kreditföretag som verkar på marknaden i Sverige. För konsumenten är det dessutom många gånger förmånliga lån med bra räntor. Ett par saker värda att nämna med billån är dock att man behöver lägga en kontantinsats om 20 % av det totala värdet. Detta är ingenting man kan kompromissa med utan ett strikt krav. Vid köpet tecknas även en tillfällig försäkring om man inte redan har en bilförsäkring man vill fortsätta använda.

I och med att bilen fungerar som säkerhet för lånet, är det vanligt att det också finns krav på vilken försäkring man skall ha. Naturligtvis kan man gå till vilket bolag man vill, men regeln är att man skall helförsäkra bilen under lånetiden. Har man köpt en begagnad bil är det inte heller ovanligt att den inte får bli allt för gammal under lånetiden. Detta kan handla om att säkerheten därmed minskar för kreditföretaget.

Blancolån

Väljer man att ta ett lån utan säkerhet kan man låna till hela beloppet. Man kan dessutom handla var man vill och behöver inte försäkra på annat sätt an man väljer. Detta innebär dock vanligen en annan kostnadsbild. Vill man hitta bästa räntor och kostnader för ett sådant billån finns en hel del information via https://www.myloan.se/billan. Här kan man söka lån hos flera banker samtidigt och jämföra de villkor man erbjuds.

Lån till ny bil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *