Är det dags att lära barnet att cykla? När barnet väl har lärt sig kommer det förmodligen att sitta i hela livet. Att cykla är inget man behöver lära sig två gånger, helt enkelt. Den första tiden på cykeln bör vara rolig för såväl dig som ditt barn. Använd tipsen nedan för att göra processen lite smidigare.

1.    Leta efter barncyklar

Barncyklar är saker som ofta inte blir särskilt långvariga, då barnen växer ur dem ganska snabbt. Ett bra alternativ kan alltså vara att kolla runt på olika köp- och säljsajter för att hitta en bra cykel till barnet. Att köpa nya barncyklar varje år blir dyrt – genom att köpa begagnat är du snäll mot både plånbok och miljö.

2.    Köp en bra hjälm

När du kikar efter barncyklar kan du, i samma veva, passa på att hitta en bra hjälm. Det viktigaste är kanske att den inte får sitta löst. Är den inte åtspänd gör den inte jobbet om barnet skulle ramla. Har du ett barn under 7 år rekommenderas en hjälm med ett spänne som löser ut, ifall barnet skulle fastna någonstans. Det finns en viss kvävningsrisk annars.

Minns du själv när dina föräldrar satte på dig din hjälm? Om de inte var väldigt, väldigt försiktiga, kommer du kanske ihåg smärtan som uppstår när huden klämdes i spännet. Alltså – var försiktig när du spänner på hjälmen!

3.    Behöver du verkligen stödhjul?

Barncyklar sätter man ofta stödhjul på, på vilka barnet får lära sig att köra runt med först. Men är det verkligen det mest effektiva sättet? Många menar att springcyklar är bättre. Med en sådan barncykel har barnet fötterna i marken och kan på ett enklare sätt hitta sin egen balans, innan det är dags att börja trampa på riktigt.

4.    Var noga med bromsarna

Det är lätt att få upp farten när man precis börjar lära sig cykla. Dock kan det vara något svårare att få stopp på cykeln. Var på ett säkert ställe när ni börjar cykla och se till att noga gå igenom bromsarna innan barnet börjar cykla och få upp fart.

Lär ditt barn att cykla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *