Vid inköp av en elbil bör självklart situationen för laddning i hemmet ses över. En säker lösning är att installera en laddbox. Vad kostar en laddbox och vad avgör priset? Vad kostar installation?

Vad kostar en laddbox?

Det går att köpa en laddbox för ca 5 000 kronor – men även för 12 000 kronor. Som med alla tekniska produkter är det ett stort spann mellan de allra billigaste och de dyrare modellerna. Samtidigt finns en andrahandsmarknad även om den än så länge inte är jättestor.

  • Ska den ha inbyggd jordfelsbrytare?
  • Ska den ha smarta programmeringsfunktioner?

Vad kostar montering?

Det handlar inte bara om att montera boxen på avsedd plats utan att även ta hänsyn till hemmets totala elsystem. Energimyndigheten rekommenderar därför alla som vill installera laddbox i hemmet att kontakta en elektriker som kan se över elsystemet. De kan därmed ta fram en helhetslösning och rekommendera vilken slags box som ska beställas samt ge en offert för hela arbetet. En installation kan beräknas kosta mellan 5 000 kronor och 9 000 kronor före eventuellt skatteavdrag. Det som avgör kostnaden är:

  • Fastighetens elsystem
  • Timpriset för elektrikern

Grönt rotavdrag

Grön Teknik är ett skatteavdrag som liknar Rot- och Rut-avdragen. Men det finns vissa tydliga skillnader. Exempelvis får skatteavdraget ske på hela beloppet – dvs. både arbetskostnad och material. Detta medan Rot och Rut enbart gäller för arbetskostnaden. Dessutom ges olika högt avdrag beroende på vad som installeras:

  • Solcellssystem 15 %
  • Lagring av egenproducerad el 50 %
  • Laddning för elfordon 50 %

Många återförsäljare av laddboxar har uträkningar på deras hemsidor som besvarar frågan – vad kostar en laddbox och installation? I dessa fall brukar de räkna med skattereduktionen på 50 % men det är upp till privatpersoner att själv kontrollera på Skatteverkets hemsida och se om hur stort belopp som finns kvar att utnyttja.

Totalkostnaden blir…

Så vad kostar en laddbox med installation? Eftersom det framförallt beror på hemmets elsystem är det väldigt individuellt men ett pris på 10 – 15 000 kronor efter skatteavdrag är rimligt att räkna med. Det är pengar som snabbt bör tjänas igen på en betydligt lägre drivmedelskostnad när bensinbilen kan säljas och den egna elbilen äntligen kan börja att användas.

Vad kostar en laddbox inklusive montering?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *